Närmare ett år har avloppsreningsverket fungerat lite sämre än vanligt. Den 11 april 2018 stannade rötkammaren efter att ha fungerat i 17 år och då var dags för en större renovering.
– Pumpningen slutade fungera. En bottensats på tre meter hade samlats i botten och vi var tvungna att tömma den på 1700 kubik slam.
Stoppet visade att det var dags att förnya utrustningen och sedan dess har stora delar av avloppsreningsverket fått nya maskiner och delar.
– Det största arbetet och den största kostnaden är den nya rötkammaren, biogasreningen.
Vårt bajs blir slam som bryts ner blir brännbar gas som kan användas till gasmotorer och till att producera energi. Elen försörjer reningsverket med 60 procent av behovet.
– En stor fördel med rötningen är av vi får slam som kan användas som grönytejord. Rötkammaren dödar sjukdomsframkallande mikroorganismer så om man varit utomlands och dragit på sig salmonella knäcks organismerna i rötkammaren.
Numera fokuserar man mer på att nyttja slammet. Trenden är att inte bara rena utan också få ut något mer.
– Tidigare kallade man det att röta slammet men numera säger man också biogasrening eftersom vi kan producera energi.
Den nya rötkammaren fungerar bättre än den gamla. Johansson gör liknelsen med en 17 år gammal bil jämfört med en ny.
Tekniken går framåt. Varje kvartal tas prover på slammet för att kontrollera kvaliteten.
Avloppsvattnet rinner ut i Yttre fjärden. Under upprustningen har Sandholmen haft dispens på utsläppen med lägre krav på rening.
– Men det har gått bra. Vi har släppt ut lite mer, men i det långa loppet har det ingen betydelse. De prover vi tagit visar att Piteälven tål avloppsvattnet.
Enligt Johansson ligger Sandholmens avloppsreningsverk mycket väl under utsläppsvillkoren.
– Vi har bra kvalitet på avloppsvattnet.
Det är den biologiska reningen som påverkar avloppsvattnet. Den mekaniska reningen har fått bättre filter så fler grejer från toalettstolen fastnar innan reningsprocessen går vidare till den biologiska reningen i biobäddar vidare till kemisk rening, för att slammet till slut hamnar i rötkammaren.
– Men utan bra personal klarar man inte att driva en sådan här anläggning, säger Johansson.