Mångfald på jobbet

Mångfald på jobbet, det har personalen på medicin- och rehabkliniken vid Piteå älvdals sjukhus.Här trivs och jobbar läkare med tio olika nationaliteter tillsammans.

PITEÅ2013-10-25 06:01

Vid medicin- och rehabkliniken arbetar 20 läkare. Hälften kommer från andra länder. Somalia, Nigeria, Kurdistan, Iran, Rumänien, Bulgarien, Lettland för att nämna några.

En del har varit längre tid och andra kortare. Några har bott i Piteå i mer än 30 år medan andra har svårare för språket.

– Vi lägger ner mycket tid på utbildning och träning. Vi har en språklärare anställd på kliniken, säger Katarina Lysell-Bergström, läkare som varit länge vid kliniken och under årens lopp fått möta människor från många delar av världen.

Internationellt

Dagligen möter läkarna gamla, unga, sjuka, friska och anhöriga. Man går rond, skriver medicinlistor, lyssnar på hjärtan, drar slutsatser av laboratorieprover, EKG och hjärtultraljud.

– Vi arbetar inte bara med vårdpersonalen på kliniken utan även med vårdcentraler och sjukhus i landet, säger Lysell-Bergström.

Några har flyttat till Piteå och bor här för att de trivs, andra bor i södra Sverige men arbetar återkommande vid kliniken.

När alla möts på morgonen för att gå igenom hur natten varit och vad man har framför sig på dagen gäller det att tänka internationellt, inte bara med svenska värderingar.

– Det finns kulturella skillnader att ta hänsyn till i vården. Som exempelvis hur man hanterar vissa sjukdomar i någon kultur, eller att i vissa kulturer pratar man på ett annat sätt, säger Kent Haglund, läkare, och berättar om en kulturkrock då han träffade en patient för första gången och sträckte fram handen för att hälsa. Det visade sig att hon inte tog en man i hand.

Enklare i Piteå

Olikheterna berikar. Man lär av varandra, tar hänsyn och utvecklas och alla har bara positivt att säga om att arbeta på en mångkulturell arbetsplats.

– Det är roligt att arbeta med människor från många olika länder. Vi är alla i grund och botten lika. När man skämtar och skojar märks det tydligt, säger Elke Bettenhausen.

Förståeligt nog är språket det största problemet, och där är utbildning a och o.

Öppen famn

När invandrare kommer till Sverige blir de oftast mottagna på två olika sätt, antingen med en öppen famn eller med en stängd famn.

Läkarna som kommit till Piteå har upplevt en öppen famn.

– Vi har hög utbildning, mer status, vilket gör det lättare. Vi har kanske på grund av det bättre självkänsla och törs därför ta initiativ på områden där andra inte vågar, säger Erik Lilford, läkare från Kurdistan som bor i Lund men som arbetar regelbundet i Piteå sedan många år.

Han upplever stor skillnad mellan norr och söder.

– Ja, det är mycket enklare och lättare att umgås med människor i Piteå. Här har man en annan attityd. Jag blir aldrig hembjuden på middag hos en kollega i Lund till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om