Mängden olja fortfarande okänd

En rapport från dykningen vid Munksund 5 finns nu hos kommunen. Resultatet: Det är fortfarande okänt hur mycket olja båten innehåller. "Vi är tillbaka på ruta ett", säger Johan Wirtala.

Så här såg Munksund 5 ut innan den sjönk 1964.. (Arkivbild)

Så här såg Munksund 5 ut innan den sjönk 1964.. (Arkivbild)

Foto: Tony Berglund

PITEÅ2019-06-17 16:10

I början av november 2018 aviserade Piteå kommun en kontroll av mängden kvarvarande olja i den gamla bogserbåten Munksund 5, som ligger nere på botten i Inrefjärden i Piteälven.

ÅF konsult fick uppdraget och dykare anlitades. Blidan ställde dock till det och isarna blev dåliga, vilket försenade dykningen. I mars kom så dykarna i vattnet – men på fel ställe. Detta på grund av att de fått fel koordinater, förklarade John Nyström, vd för Dykab.

Planen för vad som skulle ske med båten och oljan kom alltså att dröja. Men i dagarna landade en rapport på bordet hos Johan Wirtala, avdelningschef på fysisk planering.

– Vi har fått en vägvalsstudie som innehåller en del slutsatser. Där finns alternativ från ingen åtgärd till bärgning, säger han.

Vid den besiktning som gjordes i mars framkom att vraket ligger med kölen ner och är i relativt gott skick. "I mitten av vraket ovanför där de påstådda gamla koltankarna ska ha suttit hittades olja under ett tak bestående av träreglar. Misstankar fanns att det kunde vara läckage av motorolja som hamnat under nämnda tak eller om det kan vara den misstänkta tjockolja som finns omnämnd i tidigare uppgifter från kommunarkivet."

Meningen var att prov på oljan skulle tas men den dykningen inte gick att genomföra för att isen då blivit för dålig.

– Som lekman kan man tycka att det borde vara bättre att dyka under sommartid men så är det inte, eftersom vattnet då är mycket grumligare. Andra förutsättningar är också bättre på vintern, säger Johan Wirtala.

Att man inte kunde ta prov på oljan eller konstatera hur mycket olja som finns kvar i båten, gör att man på kommunen nu tycker att man är tillbaka på ruta ett.

– Möjligen har vi kommit ett halvt steg framåt, säger Johan Wirtala, som nu har i uppgift att diskutera och ta ställning till ett av de fyra alternativ som finns i rapporten.

Alternativ 1. Ingen åtgärd.

Alternativ 2. Provtagning av vatten. Ungefärlig kostnad: 30 000 kronor för provtagning runt båten samt 25 000 kronor för provtagning av oljan i vraket.

Alternativ 3. Fortsatt sökning av tankar i vraket. Här föreslås att dykare tar sig in genom taket för att få en säker ingång till vraket. Uppskattad kostnad 200 000 kronor.

Alternativ 4. Bärgning. Här uppskattar dykentreprenören kostnaden till en till två miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!