Allt fler vill ta bort sina tatueringar

Antalet kunder som vill lägga sig under lasern och ta bort oönskade tatueringar ökar hos hudterapeuten Camilla Vikberg Nilsson. "Min första fråga är alltid var tatueringen är gjord", säger Camilla.

Hudterapeuten Camilla Vikberg Nilsson tar emot allt fler kunder som vill ha hjälp att ta bort tatueringar. "Fler och fler får veta att jag finns och vad jag vet är jag den enda i stan som erbjuder det här", säger hon.

Hudterapeuten Camilla Vikberg Nilsson tar emot allt fler kunder som vill ha hjälp att ta bort tatueringar. "Fler och fler får veta att jag finns och vad jag vet är jag den enda i stan som erbjuder det här", säger hon.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2022-02-13 18:30

Tatueringar

Camilla Vikberg Nilsson har jobbat som hudterapeut sedan 2001. 2017 köpte hon en laserapparat och började erbjuda tatueringsreducering som det heter.

Tatueringar som kanske inte är aktuella längre, som inte känns moderna, som blivit gamla och suddiga eller som man helt enkelt inte längre kan identifiera sig med. Anledningarna hos dem som bokar tid hos Camilla på Studio C i Småstaden för att få hjälp att ta bort en tatuering, är många.

– Det går ju också mycket mode i tatueringar. Det är till exempel ganska många som vill ta bort sina tribaler och kinesiska tecken.

Camilla berättar att det också är ganska vanligt att man bara vill lasra en tatuering för att ljusa upp den innan man går till en tatuerare för att göra en så kallad cover up där en gammal tatuering täcks med en ny.

Går alla tatueringar att ta bort?

– Det är alltid svårt att säga hur mycket man kan få bort, det beror på vilken typ av bläck som använts och hur djupt det sitter. Det kan också ha blivit ärrbildning från tatueringen och då är det svårare. 

Med hjälp av en laser slås färgpigmentet i tatueringen sönder och sedan tar kroppen hand om det.

– I regel är svarta och gamla tatueringar lättast att ta bort, om de börjat bli blurriga betyder det att kroppen redan börjat processen.

Beroende på vilken färg man vill ta bort används olika våglängder på laserljuset. Grönt är den svåraste färgen att ta bort.

Har placeringen någon betydelse?

– Ju närmare hjärtat och lymfan, där blodcirkulationen är god, desto lättare är tatueringen att ta bort. På händer och fötter, där blodcirkulationen är sämre, är det svårare.

Camilla har tagit bort alla möjliga storlekar på tatueringar men ju större desto längre tid tar det förstås.

– Det är en påfrestning för kroppen och gör ganska ont. Man behöver vila 6–8 veckor mellan behandlingarna så om det krävs tio behandlingar så kan det ta över ett år innan man är klar.

Den första frågan Camilla ställer till dem som vill ta bort en tatuering är var den är gjord.

– Många som inte gått till seriösa tatuerare kan ha en färg med mycket metaller i och de går i princip inte att ta bort, metallen gör att laserljuset bara reflekteras bort, berättar Camilla som också tar bort ganska många "fylletatueringar".

– Att köpa en tatueringsmaskin och färger har ju varit lätt, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!