Många vill bygga solpaneler på sina tak

Intresset för solceller ökar bland småhusägare. "Det är många som ringer och alla vill att man kommer innan vintern", säger Henry Hedman på Visionsteknik som nyligen driftsatte sin egen anläggning hemma på garagetaket.

Väntetiden kan vara lång för att installera solceller. Dels är efterfrågan stor, dels råder materialbrist. "Det är många som ringer och alla vill att man kommer innan vintern på grund av de rådande energipriserna", säger Henry Hedman som driver företaget Visionsteknik.

Väntetiden kan vara lång för att installera solceller. Dels är efterfrågan stor, dels råder materialbrist. "Det är många som ringer och alla vill att man kommer innan vintern på grund av de rådande energipriserna", säger Henry Hedman som driver företaget Visionsteknik.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2022-09-21 13:00

Statistik från Skatteverket som Svensk Solenergi sammanställt visar en rejäl ökning av privatpersoner som använt det gröna avdraget för installation av solceller, laddstolpar och batterier. Skatteavdraget infördes i januari 2021 i syfte att göra det lättare för småhusägare att ställa om till det nya energisystemet. Intresset var till en början ganska svagt men siffror från första halvåret 2022 visar på en ökning med 140 procent jämfört med samma period året innan. 

– Den senaste tidens höga el- och drivmedelspriser har inneburit ett ökat intresse hos småhusägarna för grön teknik. Det gröna avdraget stärker småhusägarnas motståndskraft mot höga energipriser och hjälper hushållen både på kort och lång sikt, till skillnad mot ett generellt elprisstöd som bara ger en tillfällig lindring, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Men den småhusägare som hoppas få igång en solcellsanläggning innan vintern lär få tänka om. Enligt Svensk Solenergi ligger väntetiden just nu på 6–9 månader. 

– Det är många som ringer och alla vill att man kommer innan vintern på grund av de rådande energipriserna, konstaterar Henry Hedman på Visionsteknik i Piteå. 

Även om väntetiderna inte är fullt lika långa i norra Sverige gör materialbrist att det ändå kan dra ut på tiden.

– Men eftersom vi går mot kortare dagar tappar man inte så mycket solenergi. Själva solpanelerna finns att tillgå, det är främst växelriktare som har långa leveranstider. Får man bara upp panelerna på taket nu i höst och installerar växelriktare under januari/februari är man redo att skörda solel när ljuset kommer tillbaka, säger Henry Hedman som nyligen driftsatte en anläggning åt en kund.

I början av september satte han igång sin egen anläggning med 64 solpaneler hemma på garagetaket.

– Vi räknar med att få ut 19 200 kWh per år, det räcker på årsbasis för vår förbrukning. Vi är i princip självförsörjande, konstaterar han.

Med de höga elpriser som råder, särskilt i södra Sverige, är det bingo för alla som redan hunnit sätta upp en solcellsanläggning, menar Henry Hedman.

– I elområde 3 och 4, där elpriserna är som högst, kan man gå 7 000 kronor plus med samma typ av anläggning som jag har. Klart att de grannar som inte hunnit installera någon anläggning är avundsjuka.

Grönt avdrag

Det gröna avdraget kan nyttjas av småhusägare och användas för installation av solceller, batterier och laddningspunkter till elfordon. Avdraget för solceller är 15 procent av kostnaden för arbete och material. För batterier och laddboxar är avdraget 50 procent. Avdraget är begränsat till max 50 000 kr per person och år.

Den genomsnittliga investeringen för en solcellsanläggning ligger på 149 000 kronor. Efter avdrag blir siffran 128 000 kronor.

Källa: Skatteverket/Svensk Solenergi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!