"Många vet inte hur farligt cannabis är"

Gymnasieläraren, Erika Holmquist Hortlund, fortsätter att jobba förebyggande kring den vanligaste drogen bland unga efter alkohol. Nu ökar hon även kunskapen hos lärare över hela landet.

Gymnasieläraren, Erika Holmquist Hortlund, började att jobba förebyggande kring droger 2014 på Strömbackaskolan. Nu ökar hon även kunskapen hos lärare och annan personal som möter ungdomar i missbruk. (Arkivbild)

Gymnasieläraren, Erika Holmquist Hortlund, började att jobba förebyggande kring droger 2014 på Strömbackaskolan. Nu ökar hon även kunskapen hos lärare och annan personal som möter ungdomar i missbruk. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-03-08 17:45

Erika Holmquist Hortlund har jobbat drogförebyggande med skolungdomar sedan 2014, då hon gick sin första utbildning via länsstyrelsen i Norrbotten. Sedan dess har hon varit aktiv med projektet "Cannabis på schemat" på Strömbackaskolan och engagemanget har bara växt.

– Ifjol var jag till Kalmar, Arvidsjaur, Arjeplog och Kalix. I Vännäs och i Umeå utbildade jag lärare i skolor och de kör nu som det vi gör i Piteå. Materialet är tacksamt att förmedla. Man behöver inte kunna så mycket för att komma igång. Det handlar mer om att eleverna ska söka information efter tillsammans med sin lärare. Därför känns det roligt att få sprida det, säger hon och fortsätter:

– Före jul höll jag två föreläsningar i Göteborg och nu är jag inbokad på två digitala föreläsningar via Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS. Jag har undervisat lärare och annan personal som möter ungdomar i missbruk. 

 2017 gick hon en speciallärarutbildning.

– Nu har jag 22 elever istället för 200. Men jag är fortfarande ute i klasserna och jobbar med drogförebyggande när det finns tillfälle, säger hon.

I och med att samhället blir allt mer drogliberalt, tycker Erika att det är viktigt att eleverna får mer kunskap.

– Cannabis är ett jätteproblem i samhället. Eleverna tror att de har förstått vad det handlar om. De tror att det inte är så farligt att prova, men när vi börjar prata så upptäcker många att det inte är så. Det kan gå väldigt fort att bli beroende. Jag är tydlig med eleverna att jag själv aldrig skulle våga prova, för man inte vet om man åker dit, säger hon.

Hon upplever att unga ofta känner sig lurade och att de tycker att vuxna bara skrämmer dem med att det är farligt.

– En elev sade till mig. "Min mamma och pappa vet nästan allting, men det här har de ingen aning om", säger hon.

Hon respekterar allas åsikt men lägger mest fokus på de elever som står och vacklar och kanske inte har bestämt sig för vad de tycker om att röka på.

– Vi diskuterar vad man kan göra om det kommer fram droger på en fest. Hur kan man på ett tryggt sätt säga att man inte vill prova och backa från situationen? Vi pratar självkänsla och att vara trygga med varandra. Min upplevelse är att många elever saknar att prata om detta med någon vuxen person, säger Erika Holmquist Hortlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!