När tidens tand gjort sitt med en träfasad efter cirka 50 år är det dags att fundera på hur den nya panelen ska se ut. De allra flesta spikar upp samma som tidigare, medan andra väljer att förändra husets exteriör.
Olof Johansson, delägare av Listspecialisten i Arnemark, har sett trender komma och gå men konstaterar att träfasaden består.
– Fördelen med träfasader är att man kan skapa väldigt fina utseenden som passar dagens arkitektur. Trä är även ett förnybart material och ett bra miljöval, säger han.
När det är dags att köpa in fasadbrädor och montera dessa finns det lite olika metoder som alla fungerar, men som ger lite olika utseenden.
Vanligast och billigast är så kallad lockpanel där man med stående brädor lägger det bakre lagret och ovanpå detta sätter lockbrädor. Då har man ungefär samma storlek på både det bakre brädlagret och det överlappande lagret.
Med tekniken panel med ribb, även kallat lockläktspanel, låter man istället det bakre lagret sitta lite tätare och täcker med bara en tunnare list. Det blir lite dyrare eftersom det går åt mer virke och mer arbete för att producera den typen av panel.
Vill man satsa på liggande panel är det dels bredden på brädorna och hur de hakar i varandra som ger variationer på utseendet.
– Liggande panel har vunnit mark över tid, de senaste 10–15 åren har det blivit mer populärt. Men det är ett stort steg att byta från stående till liggande panel för att man förändrar husets arkitektoniska utseende. Man byter stil på sitt hus, säger Olof Johansson.
Han berättar att ett steg i att helt förändra utseendet på huset kan vara om det är gammalt och har renoverats.
– På 70-talet renoverades många gamla hus för att se ut som de skulle se ut då. Nu är det vanligt att man vill återskapa det ursprungliga.
Nya funkishus och New England-husen byggs ofta med breda, liggande paneler.
All ytterpanel tillverkas normalt sett i gran. När man sätter igång Projekt byta träfasad vill man inte låta för stora delar av huset stå oskyddat. Därför är det bra att ta en halv vägg åt gången. Det är också viktigt att kapa nedersta delen av brädorna snett 30 grader så att de får en så kallad droppkant för att undvika att vatten sugs in.
– Man ska också tänka på att ha god tid på sig och se till att ha bra verktyg, råder Olof Johansson.