Jämtland är ungefär hälften så stort som Norrbotten. Trots det är förutsättningarna och utmaningarna för sjukvården liknande i de två länen. Båda har stora ytor och en liten, utspridd befolkning som till stor del består av äldre och ofta mer vårdkrävande människor.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) och den jämtländska landstingspolitikern Anne-Marie Johansson (S) höll gemensamt seminarium om framtidens sjukvård på helgens S-kongress.
Nyckeln till framgång, enligt de båda, är att utöka samarbetet mellan olika vårdinstanser, mellan kommuner och landsting och mellan kommuner. Ett exempel är att sjukhus och vårdcentraler ska ägna sig åt mer konsultarbete.
- Som att den friska läkaren reser till den sjuka patienten istället för tvärt om, mer vård på distans, säger Kent Ögren.
Alla sjukhus kvar
I Jämtland finns åtta kommuner men bara en stad - Östersund och där finns även länets enda sjukhus. Istället finns 28 hälsocentraler utspridda på de mindre orterna.
- Det är en medveten satsning. Med en stad och ett sjukhus måste vi alltså satsa på primärvården, säger Anne-Marie Johansson.
Kent Ögren säger dock att Norrbotten ska ha kvar alla sina sjukhus.
- Det är det som debatteras mest just nu men vi ska ha kvar fem sjukhus men vi måste diskutera innehållet i dem.
Jobba förebyggande
Han tror däremot på en resursförflyttning från sjukhusen till primärvården och på att stärka vårdcentralerna, speciellt i glesbygd.
- Vårdcentraler i glesbygd har ett större ansvar, de har vårdplatser, ambulanser och så vidare.
En annan viktig punkt för att klara framtidens utmaning är förebyggande folkhälsoarbete som exempelvis rökavvänjning och motivation till motion.
- Vi måste rädda hjärtan och hjärnor, hjärt- och kärlsjukdomar utgör den stora volymen i sjukvården, konstaterar Kent Ögren.