De som föredrog det alternativet, argumenterade för att trafiksituationen i centrum är nog komplicerad som den är, att då lägga till broar och stationer och parkeringar... nej, kort sagt.
Djurliv och boende
Men det fanns också de som oroade sig för hur Norrbotniabanan skulle komma att påverka deras liv, ifall den drogs över just deras bostads- eller fritidshusområde.Och hur skulle djurliv och övrig trafik påverkas?
Frågorna var många, men svaren precis lika frekventa - och förhoppningsvis uttömmande.
På plats för att svara fanns under tisdagsförmiddagen (och en sväng på kvällen) Tomas Gustafsson, projektansvarig för Norrbotniabanan, Annika Larsson, utredningsledare för området länsgränsen-Piteå, och Hans Gothefors, informationsansvarig för Norrbotniabanan.
"Chatten jättebra"
- Vi tyckte det här var jättebra, kommenterar Hans Gothefors på tisdagskvällen.- Att så många hörde av sig och hade så många kloka funderingar och frågor, ja det är helt enkelt lysande. Vi har ju som ambition att nå så många som möjligt, och få fram så många synpunkter som möjligt innan slutgiltiga beslut fattas,och då var den här chatten jättebra.
Gothefors konstaterar också att just diskussionerna omkring var ett framtida resecentrum var särskilt intressant för Banverket. Att PT även som dagens fråga på webben efterlyste läsarnas synpunkter uppskattades. Trots att det där vid 20-tiden på tisdagskvällen var en majoritet (37 procent) som ville se en station vid Lomtjärn, medan Banverket helst ser en centralt placerad tågstation för att göra resandet så enkelt och attraktivt som möjligt.