Många pensionärer ville prata politik

Det är valår och olika intressegrupper vill förstås gärna veta partiernas inställning i "deras" frågor. Många pensionärer mötte upp då PRO och ABF grillade politikerna.

Frågestunden leddes av Robert Bergman.

Frågestunden leddes av Robert Bergman.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2018-06-02 17:00

På podiet, den lilla scenen utanför Kaleido, fanns kommunpolitikerna Helena Stenberg (S), Helen Lindbäck (KD), Mats Dahlberg (MP), Marika Risberg (C), Johnny Åström (NS) och Per Lundberg (V), som stöttades en aning av partikamraten Majken Lindström.

Helen Lindbäck var dock tvungen att avvika tidigare på grund av vigsel och dop.

Politikerna fick först tre minuter på sig att berätta vad de och deras parti tycker är viktigt när det gäller pensionärsfrågor och åldringsvård, därefter fick publiken och debattledaren Robert Bergman ställa frågor.

Och visst hade publiken frågor de ville ha svar på. 88-årige Torsten Hedman vände sig till exempel till kommunalrådet Helena Stenberg (S) och undrade hur det kom sig att personalstyrkan var halverad på äldre- och demensboenden under helgen.

Han berättade att frågan föranleddes av orsaken till att han själv kommit sent till frågestunden. Hedman ville nämligen ha sin hustru med sig, hustrun som numera bor i ett demensboende i Hortlax.

– Och jag ville ha hjälp med att klä henne litet fint, klädd för ett stadsbesök, men det fanns en enda människa i tjänst på boendet och hon var fullt upptagen och hade inte tid att hjälpa mig, berättade han.

Stenberg konstaterade att kommunen just nu, rätt eller fel, har den bemanningen men att det delvis har att göra med den stora utmaningen inför framtiden – nämligen personalbristen.

Här var samtliga politiker eniga om att åtgärder måste till för att få personal till vård och omsorg, men lösningarna varierade högst väsentligt och innefattade allt från integration till teknikutveckling.

– Vårdpersonal ska vårda, inte administrera, sa Helena Stenberg som förklaring till det sistnämnda.

De flesta var överens om att arbetet måste göras attraktivare, till exempel med kortare arbetstid, så att fler undersköterskor och vårdbiträden kan anställas. Att våra nyanlända är lösningen på personalbristen var också många överens om.

– Och då måste vi prioritera integreringen så att de fort kommer in i samhället och ut i arbete, konstaterade Stenberg.

Detta fick dock vänsterns Per Lundberg att påpeka att det är något allvarligt fel på regelsystemet i Sverige då en sjuksköterska från annat land får vänta sju år på att få sin legitimation.

Andra saker som politikerna vill prioritera är att bygga fler äldre- och seniorboenden, fler billiga bostäder, lika skatt för pensionärer och arbetande, hospice-platser och bättre mat. Samtliga vill också höja skatten för att klara omsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!