Många olyckstillbud med unga mopedister

TRAFIKFARA. Piteborna rasar mot EU-mopedisternas framfart i trafiken. Många menar att fordonen är livsfarliga för de unga förarna och deras medtrafikanter.- Föräldrarna måste ta sitt ansvar. Många löper risk att skadas för livet, säger polisinspektör Jan-Olov Lundgren.

Piteå2006-09-25 00:00
Polisen i Piteå blir formligen nedringd av personer som har synpunkter på EU-mopedernas framfart i trafiken. Värst är situationen ute i byarna.

- De flesta mindre ställen har mer eller mindre problem. Mopedförarna kör på ställen de inte får och ofta i hög fart. När vi hade kontroll vid skolan i Hortlax på kvällstid var det många som fick böter, säger Jan-Olov Lundgren.

Alla mopeder som nytillverkas i dag går under benämningen EU-moped. De delas in i två klasser - klass I och klass II. I vardagligt tal menar dock de flesta EU-moped klass I när det säger EU-moped.

Förarbevis

För att köra en EU-moped klass I måste man ha körkort för bil eller motorcykel, traktorkort eller förarbevis. För att få förarbevis ska man vara 15 år fyllda och avlägga ett godkänt teoretiskt prov.

- Det är uppenbart att trafikreglerna de får lära sig inte följs. Föräldrarna har ett stort ansvar - ungdomarna kan skada både sig själva och andra. Som vuxen borde man provköra sitt barns moped och kontrollera hur fort den går, säger Lundgren.

En klass I-moped måste vara registrerad och ha en registreringsskylt bak. Den är konstruerad för att köras i högst 45 kilometer per timme. Dessa två regler bryter många mot.

- Det är vanligt att skylten helt enkelt skruvas bort. Folk ringer och berättar att de mött mopeder som kört 50-60 kilometer i timmen på en gångväg. De är oroliga för att mindre barn ska bli överkörda, berättar Jan-Olov Lundgren.

Enligt Piteåpolisen har olycksstatistiken ökat markant sedan EU-mopederna kom med i bilden. Det är främst under sommarhalvåret som man utför kontroller och ibland har man hjälp av en polismotorcykel.

Många olyckstillbud

- Det blir ofta många följdbrott av det här - kör man tillexempel trimmat utan nummerplåt kan det räknas som att man framför en oregistrerad motorcykel. Det blir fort ett par tusen kronor i böter och ibland får föraren vänta med att ta sitt bilkörkort, säger Jan-Olov Lundgren.

Moped klass II indelas i två typer - dels EU-mopeden utan nummerskylt och dels den "vanliga" mopeden som är godkänd i Sverige enligt äldre bestämmelser. För att köra något av dessa fordon måste man ha fyllt 15 år, men något körkort eller förarbevis krävs inte.

En EU-moped klass II är konstruerad för att köras i högst 25 kilometer i timmen och den vanliga mopeden för högst 30 kilometer i timmen. Båda dessa fordon får framföras på cykelbanor, vilket EU-moped klass I inte får.

- Jag vill än en gång trycka på föräldrarnas ansvar. Deras barn kan skadas allvarligt, kanske få men för livet, eller köra på någon annan, säger Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om