Många nya valförrättare

Nästan alla valförrättare har bytts ut i Piteå. Men enligt valnämndens ordförande, Mats Johansson, är läget gott inför höstens val.

Nästan 90 procent av alla valförrättare har bytts ut sedan valet 2014. En orsak är att valnämnden i Piteå inte längre godtar valförrättare som kandiderar som politiker. Men valnämndens ordförande, Mats Johansson, är inte orolig. Nyrekryteringen har klarats av med råge.

Nästan 90 procent av alla valförrättare har bytts ut sedan valet 2014. En orsak är att valnämnden i Piteå inte längre godtar valförrättare som kandiderar som politiker. Men valnämndens ordförande, Mats Johansson, är inte orolig. Nyrekryteringen har klarats av med råge.

Foto:

Piteå2018-08-14 19:00

Bytet av nästan 90 procent av valförrättarna beror på ett betänkande av valkommittén på riksplanet. Det är ingen lag, men en rekommendation om att alla som kandiderar till riksdag, region eller kommun inte också ska fungera som valförrättare.

– Valnämnden i Piteå valde att följa den rekommendationen. Alla var inte övertygade om att det är den bästa lösningen, men i beslutet var vi enhälliga, berättar Mats Johansson.

Det blev många nya?

– En del har slutat av andra orsaker, men vi har tidigare haft väldigt många som kandiderat till politiken.

Övergången till det nya systemet har fungerat bra. I nuläget har över 250 valförrättare rekryterats till de 32 valdistrikten i Piteå kommun.

– Vi har fyllt alla platser och har faktiskt fler ersättare nu. Ersättarna ska också få tjänstgöra för att få erfarenhet. Men först ska alla utbildas. Det blir tre utbildningstillfällen. Det första startar nu på torsdag.

Hur lång utbildning är det?

– Den är ett par timmar. Vi tittar på en instruktionsfilm och har en genomgång med plats för diskussion och frågor. Det är inte komplicerat, men viktigt att det blir rätt.

Tidigare fanns det kommunala bud som kunde ta emot röster från sjuka och gamla, men nu har valnämnden infört ambulerande röstmottagare.

– De ska alltid jobba två och två med start den 22 augusti. Det är en service till de som behöver den här hjälpen.

Samtidigt går det utmärkt att förtidsrösta från samma datum. Den servicen kommer att finnas i samtliga valdistrikt.

– Möjlighet till förtidsröstning kommer att finnas på bibliotek och institutioner, men vi åker också ut till byarna, säger Mats Johansson.

Det är samma princip här. Det ska alltid vara två personer och någon representant från valnämnden på plats.

– Vi har rekryterat 20 ungdomar mellan 18-25 år för förtidsröstningen. De får också utbildning och jag tycker att man kan se det som en demokratisk skola.

I samband med valet 2014 blev det ett missöde när en säck med 145 förtidsröster blev kvar på posten i Piteå. Något som inte uppmärksammades förrän efter den så kallade onsdagsräkningen. Därför kunde inte rösterna medräknas. Något som överklagades, men avslogs av valprövningsnämnden eftersom röstantalet ansågs för lågt för att kunna påverka valutgången.

– Nu har vi även torsdagen på oss om något liknande skulle hända. Jag tror inte att det ska hända igen, men man vet aldrig, säger Mats Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om