Uppföljningen som gjorts av länsstyrelsen om miljön och miljöpåverkan i länet visar att det återstår mycket att göra då det gäller miljön.
– Till skillnad från tidigare bedömer vi nu att miljömålet om frisk luft delvis kommer att nås, säger Ellinor Bomark, handläggare på länsstyrelsen.
Trots minskade utsläpp kan trafik och vedeldning orsaka att luften i Norrbottens tätorter blir hälsoskadlig.
– Eftersom Norrbotten har bra luft generellt och är relativt förskonat från förorenad luft från andra länder, finns det stora möjligheter att förbättra luftkvaliteten lokalt i tätorterna. Ett fortsatt åtgärdsarbete är därför viktigt, menar Ellinor Bomark.
Även om det i ett nationellt perspektiv ser bättre ut i Norrbotten, är stora delar av naturen och miljön kraftigt påverkad av människan. De flesta miljömålen kommer inte att kunna nås till år 2020.
I Norrbottens skogs- och kustland samt i Bottenviken är naturen påverkad av en intensiv mark- och vattenanvändning. I fjällen och i det fjällnära området bedöms situationen för naturmiljön vara mer positiv.
– Norrbotten är ett stort län med vitt skilda naturtyper men också stora skillnader i mänsklig påverkan, säger Jörgen Naalisvaara, miljömålssamordnare på länsstyrelsen.
Han menar att trots åtgärder går utvecklingen åt fel håll för ekosystemens återhämtning och bevarandet av biologisk mångfald.
– Åtgärdstakten måste höjas för att nå miljömålen till år 2020.