Den första december öppnade natthärbärget för säsongen. Sedan dess har härbärget som mest haft en plats ledig under nätterna. Detta trots att man utökat till 14 platser, jämfört med förra säsongens tolv platser.
– Det är större behov än förra året. Då hade vi bara fullbelagt en natt. Det är svårt att veta exakt varför, men jag tror att fler känner sig trygga på det här boendet än det förra. Man sover två och två och kan låsa om sig. I Blomska gården var det sovsalar, säger Anna-Sara Brännström, projektledare på Svenska kyrkan.
Innan härbärget öppnade skulle 10 platser gå till män och fyra till kvinnor. Men det har man fördelat om till åtta platser för män och sex platser för kvinnor. Varje dag är det mellan tre till fyra personer som söker sig till härbärget som inte får plats, ofta är det män som blir utan tak över huvudet.
– Vi har valt att prioritera om för att vi vet att kvinnor i hemlöshet ofta har en utsatt position så vi har satsat på att kvinnor ska få plats. Det har inneburit att inte alla män har fått plats, säger Anna-Lena Brännström.
Hur känns det att behöva säga nej till så många varje dag?
– Det känns givetvis inte bra, men tyvärr har vi inga möjligheter att ordna fler platser. Vi önskar att vi kunde ta emot alla, men det går inte. Men jag vet att det finns Pitebor som gått in privat och löst det för några som inte fått plats, säger Anna-Sara Brännström.
Fortfarande är det främst romer som söker sig till härbärget. Det finns hemlösa Pitebor, men de allra flesta har löst frågan om boende på annat vis.
– Vi har pratat med socialtjänsten för att höra hur det ser ut med hemlösa Pitebor, ifall det är så att de inte fått plats när biljetterna tar slut så tidigt varje dag. Men i dagsläget har de ingen som inte har någonstans att ta vägen. Men vi håller kontakten så att det ska vara en rimlig fördelning utifrån behov, säger hon.
Hur kommer det sig att Piteborna inte behöver härbärge i samma utsträckning?
– De har ett starkare socialt nätverk än våra romska vänner som kommer från ett annat land. Kanske de kan sova hos familj eller vänner. Eller så kan det vara så att de får behandling eller liknande som gör att man inte är i hemlöshet just nu, säger Anna-Sara Brännström.
När härbärget skulle öppna så ordnade man insamlingar för saker som behövdes och Anna-Sara tycker att Piteborna ställt upp helt fantastiskt.
– Vi har fått oerhört mycket till skänks som sängkläder och annat. Vi får bröd från affärerna och har till och med fått ett julbord. Det har varit väldigt generöst och det är vi väldigt tacksamma över, säger hon.
När härbärget på Blomska gården utvärderades gjorde man en lista över vad som behövdes till nästa försök. På önskelistan fanns fungerande dusch och tillgång till tvätt och kök. Några sådana problem har man inte i Strömgården.
– Vi är oerhört nöjda med själva lokalerna. Det enda man kunde önska sig är ett lite mer långsiktigt hyreskontrakt. Vi har till 31 mars. Men det är ett rivningsbeslut på Strömgården så vi vill jobba med en mer permanent lösning, säger Brännström.
Hur går arbetet med det?
– Vi har haft fullt upp med att öppna härbärget för i år så vi har inte hunnit börja jobba med det rent praktiskt. Men vi har kontinuerligt kontakt med kommunen om det och ett gott samarbete. Det finns intresse för en långsiktig lösning även från deras håll. Men det är det ekonomiska. Vad det får kosta, säger Anna-Sara Brännström.