Många köper privat via sitt företag

Många företag drar av privata inköp i sin näringsverksamhet. Något som kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp. När Skatteverket genomförde en riktad revision mot cirka 500 företag i fjol visade det sig att 8 av 10 fuskade på detta sätt.

PITEÅ2009-01-29 00:18
Detta innebär dock inte att 80 procent av landets drygt 700 000 företagare fuskar. Skatteverkets revision var inte slumpmässig utan riktad mot cirka 500 företag i landet där det fanns misstanke om fusk.
- Vi har inget underlag som kan påvisa några siffror för alla företagare, men trots detta vågar jag påstå att den här typen av fusk, så kallad omfakturering, är vanlig. När vi gör andra typer av kontroller och revisioner så uppdagas det ofta, säger Eva Hagberg, revisionsledare på Skatteverket i Stockholm.
Hagberg hävdar att fusket med omfakturering dessutom har ökat de senaste åren. En orsak till detta kan vara den högkonjunktur som varit. Det medförde att många företagare fick mer pengar över.
- Samtidigt har Skatteverket blivit bättre på att upptäcka fusk. Finns det misstankar så går vi till botten med det och då ska den misstänkte företagarna kunna styrka sina inköp ner till minsta kvitto, säger Eva Hagberg.
Stora summor
Den riktade revisionen mot cirka 500 utvalda företag träffade som sagt hårt. Sammanlagt har cirka 77 miljoner kronor fuskats bort genom omfakturering.
- Min uppfattning är att det finns ett stort mörkertal. Sammantaget handlar det förmodligen om miljardbelopp.
Anmäler alla
Gerd Adolfsson är skatterevisor på Skatteverkets norra region. Hon berättar att även företag i Norrbotten kollades i den riktade revisionen och att fusket även förekom bland dessa.
- Det är inget sensationellt. Det visar bara att fusket förekommer i hela landet.
Adolfsson påpekar att brottet är tvådelat. Dels butiken som säljer en vara och skriver fuskkvitto och dels givetvis företagaren som gör köpet.
- Både ock är brottsligt och vi anmäler alla.
FAKTA Omfakturering
Omfakturering innebär att en företagare gör privata inköp på företagets bekostnad.
Ett exempel är någon som köper märkesjeans, men på kvittot står det arbetsbyxor som är avdragsgilla.
I den riktade revisionen mot cirka 500 företag i fjol så hade 80 procent fuskat med omfakturering.
Fusket kostade skattebetalarna 77 miljoner kronor.
Att omfakturera är brottsligt både för den som skriver kvittot och den som försöker göra avdrag.
Straffet blir oftast dagsböter, men i grova fall kan det leda till fängelse.
Ett stort antal av de avslöjade fuskarna har redan polisanmälts.
Förutom att riskera straff, så måste företagaren betala skatt och arbetsgivaravgifter för omfakturerade belopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om