Många kan tappa sitt reseavdrag

De som pendlar kortare sträcka än tre mil riskerar att tappa sitt reseavdrag. Zakarias och Angelica Åström är två av de som drabbas om ett nytt förslag som lämnats till regeringen godkänns. "Det känns som att de stänger ner byarna", säger Angelica.

Zakarias, hustrun Angelica och dottern Julia bor i Norrfjärden.

Zakarias, hustrun Angelica och dottern Julia bor i Norrfjärden.

Foto: Simon Olofsson

PITEÅ2019-07-02 20:03

Som en del i regeringens klimat- och glesbygdspolitik har en kommitté fått i uppdrag att se över reglerna för reseavdraget. Det nya förslaget skulle innebära att personer med mindre än tre mil till arbetet blir utan ersättning. Om förslaget godkänns kommer många att drabbas av tremilsgränsen.

– Vi kommer bevaka att glesbygdsperspektivet finns med tillräckligt. När man bor i Norrbotten är det extra viktigt eftersom vi bor så glest, säger Linus Sköld, riksdagsledamot för Socialdemokraterna från Älvsbyn.

Förslaget innehåller regler som kan gynna människor i glesbygden.

– När det saknas rimlig kollektivtrafik föreslår utredaren för kommittén att taket höjs till 15 mil enkel väg och det finns också förslag på resdagstillägg.

Socialdemokraterna har länge drivit frågan och menar att en förändring behövs.

– Vi tycker att det är bra att frågan kommer framåt. Systemet behöver göras om, säger Linus Sköld (S).

Men de som har kortare än trettio kilometer till arbetet kan alltså bli av med reseavdraget. Zakarias, som bor med hustrun Angelica och dottern Julia i Norrfjärden, pendlar varje dag till sitt jobb i Piteå som börjar klockan 06.30, en tid på dygnet när buss inte är ett alternativ. Sträckan mellan bostaden och arbetet är 23 kilometer och han skulle därmed inte får någon ersättning enligt de nya reglerna.

– Det är ju inga jättepengar det handlar om, men det är ett bra tillskott, säger han.

Även hustrun Angelica är kritisk till det nya förslaget.

– Det är tråkigt om de ändrar på någonting som har fungerat så bra, säger hon.

Hon anser att politikerna inte värnar om glesbygden.

– De lägger ner vårdcentraler och apotek, vilket gör att man måste köra mer och nu ska man inte längre få ersättning för pendlande. Det känns som att de stänger ner byarna och vill att man ska flytta till städerna. Men alla trivs inte där.

Enligt utredningens förslag skulle beloppet för de som erhåller reseavdraget röra sig om 60 öre per kilometer, plus tillägget för de som bor i områden där lokaltrafiken är begränsad. Reseavdraget skulle gälla oavsett om man väljer att köra bil eller åka buss.

– Det är färdmedelsoberoende. På det sättet skulle det inte styra pendlare till att välja bilen, säger Linus Sköld (S).

Huruvida det blir förändringar i reseavdraget återstår att se. Förslaget har kommit in till regeringen och ska remitteras och beredas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om