Elpriserna i Norrbotten har skenat under november och december med toppnoteringar på över fem kronor kilowatten. Många villaägare med rörligt avtal oroar sig inför januariräkningen, men även företagen fasar över vad konsekvenserna kommer att bli på sikt.
– Vi har tack och lov lyckats binda delar av vårt avtal så vi har 50 procent bundet och 50 procent rörligt. Det löper hela 2023. Men vi kommer ändå att betala ungefär 300 00 kronor mer i energikostnader i december 2022 jämfört med december 2021, säger Fredrik Kristiansson, vd på Prefabmästarna.
Trots att all uppvärmning i dag sker med fjärrvärme så förbrukar Prefabmästarnas verktyg och cementtillverkning nästan två miljoner kilowattimmar, 1,9 GWh.
– Jag är glad att vi som företag har gjort oss av med de största energislukarna.
Han kallar situationen som nu utspelar sig som en ”perfekt storm” där många faktorer samverkar på ett olyckligt sätt.
– Energiprisernas utveckling är bara en faktor som slår mot industrin. All finansiering kostar mer, alla insatsvaror kostar mer. På det har du också ökade kostnader för transporter och nu energi.
Enligt Fredrik Kristiansson står sig Prefabmästarna starka främst på grund av att de har haft vinster genom åren.
– Vi har en stridskassa. Det är enda anledningen till att jag sover gott. Vi har pengar på banken och klarar de här förhoppningsvis tillfälliga prisökningarna. Jag har konkurrerande kollegor i branschen, fungerande bolag, men utan stridskassa som har fått slå igen nu.
Elpriset är det som diskuteras runt fikaborden både på jobbet och privat, berättar han.
– Jag har vänner och medarbetare som naturligtvis mår dåligt över att deras privata elräkningar är tuffa. Vi som bolag klarar av situation som den är nu, men jag inser att på sikt är det här helt ohållbart. Det är väldigt allvarligt för en välfärdsstat som Sverige att vi har behövt hamna i den här situationen. Det känns fruktansvärt.
Många elintensiva företag i Piteå sitter liksom Prefabmästarna i delvis bundna avtal och klarar elchocken på kort sikt. David Öquist, vd på Sunpine som förbrukar 12,4 GWh per år, berättar att de har merparten av elförbrukningen bundet hela 2023.
– Vi har bundet avtal så på kort sikt och inom överskådlig tid ser vi inga större problem men om det fortsätter vara höga priser blir det värre. Nu går det inte binda om några nya avtal så jag hoppas att det går ned. Det är klart att det finns en stor oro, säger han.
Långsiktigt är David Öquist inte bara orolig över elpriset.
– Vi vill ha utrymme att expandera och vi är orolig för hur det ser ut med tillgång på el framöver.
Stenvalls trä är en av Piteås största elförbrukare med 31,7 GWh per år, men sitter liksom Sunpine än så länge relativt säkra i krisen. Enligt vd Folke Stenvall är merparten av elavtalen säkrade i bundna avtal fram till 2025.
– Men inte 100 procent, vi har även rörlig el och då försöker vi energieffektivisera. Det har vi alltid gjort, men det blir ännu viktigare nu.
I nuläget har Stenvalls trä ingen egen elproduktion, men planen är att installera ångpanna med elturbin både i Lövholmen och Sikfors.
– Vi har tre år på oss till avtalen går ut, men som det ser ut idag måste vi göra egen el 2026, säger Folke Stenvall.