Många har kokat torrt på spisen

Spisen ligger i topp när det gäller orsaken bakom bränder. En ny undersökning visar att många varit med om så kallade torrkokningar.

Juletider är högsäsong för köksbränder. Om det börjar  brinna, lägg ett lock på och kväv elden.

Juletider är högsäsong för köksbränder. Om det börjar brinna, lägg ett lock på och kväv elden.

Foto: Arkivbild

Piteå2019-12-03 08:27

Inför jul lagas det mycket mat och bakas extra flitigt i hemmen, samtidigt som det ofta händer mycket runt omkring. December är också en av de månader då flest bostadsbränder inträffar. De flesta av dem startar på spisen. 

– Skinka och knäck är härliga julklassiker. Men det gäller att ha uppsikt över all matlagning och julbak. Att lämna spisen eller ugnen utan tillsyn innebär en stor brandrisk, säger Josefin Hamilton på försäkringsbolaget If.

3 500 svarande visar att en av fyra svenskar har varit med om torrkokningar, mer än var tionde (12 procent) har glömt att stänga av ugnen och fem procent har använt mikrovågsugnen på ett brandfarligt sätt. Sex procent av de svarande säger sig samtidigt ha varit med om brand i hemmet.

– Om det börjar brinna i en kastrull ska man lägga ett lock på kastrullen för att kväva elden, omedelbart dra bort den från plattan och stänga av spisen. Försök aldrig att släcka brinnande fett med vatten, då fett och olja tillsammans med varmt vatten kan explodera.

En spisvakt kan minska risken för torrkokning. Men få har en sådan.

Så släcker du brand i köket

Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som täcker elden. Då kväver du elden.

Dra bort kärlet från plattan.

Vid större brand – använd en brandsläckare.

Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.

Stäng av köksfläkten så att inte elden kan spridas i ventilationssystemet. Brinner det i fläkten, ring omedelbart brandkåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om