- Förvånande att så många saknar en buffert om något oförutsett skulle hända. Jag har ändå en känsla av att våra kunder är något bättre på att spara.
För den som lever på marginalen är det lätt att hamna i skuldfällan.
- Går exempelvis bilen sönder frestas en del att ta snabba och dyra sms-lån. Har man väl hamnat efter med betalningarna kan det gå fort utför.
Inga reserver
Hela 32 procent av de tillfrågade instämmer i påståendet: "Jag oroar mig ofta för att göra av med mer pengar än vad jag har". Var sjätte person (17 procent) i undersökningen uppger sig inte ha en enda krona sparad. Lite drygt var tredje (34 procent) säger sig ha mellan en och 10 000 kronor på sparkontot.Det innebär att hela 51 procent i Norrland inte har något, eller bara väldigt lite i sparkapital.
- Oroande att mer än varannan i stort sett saknar ekonomiska reserver, tycker Isaksson.
Spara för framtiden
Av dem som sparar har de flesta valt att placera pengarna i fonder eller traditionella bankkonton. Främsta skälen är att de vill ha en summa i reserv eller till ålderns höst.- Att spara till sin framtid blir allt viktigare. Dels i och med det nya pensionssystemet och dels för att vi känner en osäkerhet om välfärdssystemen kommer att täcka våra behov när vi blir äldre, säger Isaksson.
Hushållens förmögenhet fortsätter emellertid att växa. Isaksson råd är att lägga undan en del av löneökningen för kommande behov.
- För att kompensera bortfallet när vi blir pensionärer och få ett liv som liknar det vi har när vi arbetar krävs det att vi själva ordnar ett eget sparande.
Den här veckan arrangerar SEB en sparfestival.
- Vi har redan fullbokat på rådgivningssidan.
En verksamhet som växer.
- Folk behöver råd. Behovet ökar hela tiden. Samtidigt minskar antalet personer som hämtar kontanter över disk. Så bankens roll har förändrats.
Många miljonärer
Isaksson tycker också att kunderna i norr, inte minst Piteå och Älvsbyn, i större utsträckning ska utmana bankerna.- Gå runt och jämför. De som inte förhandlat om sina lån de senaste sju åren betalar generellt sett för mycket. Det går att minska bankkostnaderna ganska rejält.
Även om många tvingas vända på slantarna så uppger fyra av tio att de skulle kunna öka sitt sparande. Hela fyra procent har över en miljon kronor i sitt totala bank- och försäkringssparande.
Fotnot: I undersökningen för Norrland intervjuades 730 personer i åldern 16-79 år på följande orter: Piteå, Luleå, Boden, Haparanda, Kalix, Kiruna, Gällivare, Skellefteå, Lycksele, Umeå, Östersund,Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand, Kramfors och Sundsvall.