– Det finns stora förbättringar att göra. Vår bedömning är att det krävs åtgärder av kraftverksägarna på många håll de närmaste åren, säger Andreas Broman, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten.
På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har Länsstyrelsernas fiskeutredningsgrupp inventerat samtliga tekniska fiskvägar (fisktrappor) i Norrbottens och Västerbottens län under 2017 och 2018. Syftet har varit att uppdatera kunskapsläget om fiskvägarna gällande konstruktion och funktion samt eventuella åtgärdsbehov.
Resultaten från inventeringen visar att det finns ett stort behov av att utreda fiskvägarnas funktion och hur flöden ska hanteras för att fiskvandringen ska fungera. Även där funktionskontroller tidigare har gjorts bedöms att kompletterande utredning är nödvändigt för att kunna avgöra huruvida fiskvandringen verkligen fungerar.
– När det gäller uppströmsvandring handlar det ofta om att förbättra attraktionskraften till fiskvägarna. Det handlar bland annat om hur kraftbolagen spiller vatten och i vilken lucka det görs. Det handlar också om flödet i själva fiskvägen, säger Andreas Broman.
Nedströmsvandringen verkar fungera ännu sämre?
– Bedömningen är att det inte fungerar ”mycket bra” någonstans, men tre kraftverk får omdömet ”bra”. Resten får underkänt. Det är inte bra, yngel måste kunna simma nedströms utan att hamna i kraftverkens turbiner.
När det gäller kraftverket i Sikfors i Piteälven så säger Andreas Broman att det inte går att dra några färdiga slutsatser. Frågan om åtgärder är inte slutligt avgjord.
– När den processen är avslutad så bör kraftverksägaren se till att flöden och fiskvägar hanteras på bästa möjliga sätt.
Vid Hednäs kraftstation i Åbyälven är bedömningen att så väl fiskvägen uppströms som nedströms inte fungerar.
– Det bästa för naturen vore om den togs bort, men jag har hört att Skellefteå Kraft har lämnat in en ansökan med ett åtgärdsprogram.
Efter årsskiftet träder den nya vattenlagstiftningen i kraft och många vattenkraftverk kommer att omprövas avseende miljöpåverkan för att få moderna miljövillkor. Andreas Broman tror att det då kommer att ställas nya krav på fiskvandringen i vattensystemen. Befintliga fiskvägars funktion och konstruktion kommer då att bli en nyckelfråga i arbetet.
– Omprövningarna kommer att bli kostsamma processer för såväl kraftverksbolagen som för staten, men vi bör se det som en investering för framtiden istället för en kostnad.