Många faktorer bakom drunkningar

Juli är månaden som brukar ha flest drunkningsolyckor och med vackert väder följer att fler befinner sig i och kring vatten. Simkunnigheten bland Piteås skolungdomar är hög, men det finns faktorer bakom drunkningsolyckorna som är svårare att påverka.

På Norrstrandsbadet brukar de vara fyra stycken som övervakar bassängområdet. Badmästaren Ann-Jeanette 
Norberg håller uppsikt över den riskfyllda rutschkanan.

På Norrstrandsbadet brukar de vara fyra stycken som övervakar bassängområdet. Badmästaren Ann-Jeanette Norberg håller uppsikt över den riskfyllda rutschkanan.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2014-07-11 18:22

Med 97 procent simkunniga, ligger Piteå bra till när det kommer till simkunnigheten bland skolungdomar, berättar Kent Eriksson, enhetschef för fritidsanläggningarna i Piteå.

– Det är extremt viktigt att hålla hög klass på simundervisningen och här i kommunen är det något vi har satsat mycket på. Vi följer skolungdomarna noga under flera år och ser till att ingen ramlar mellan stolarna.

Endast en kurs

Under höst- och vårterminerna hålls allt från babysim till vuxensim i stadens simhallar, men under sommaren erbjuds bara en simkurs. Det är på Norrstrandsbadet som intensivkursen hålls under två veckor och åldersgränsen är 6 år.

– Man har inte mognat innan 6-7 år så då tar man inte in det. Då vill man bara leka i vattnet, säger Ann-Jeanette Norberg, badmästare på Piteå Simhallar.

Vanligtvis hålls intensivkursen i två omgångar med tolv deltagare i varje, men i år har de på grund av läraravhopp bara hållit en klass.

– Det är jättesynd att det inte gick att lösa men vi kunde inte hitta någon att hålla i den, säger Norberg.

Inte hundraprocentig

Skolverkets mål om att alla barn i årskurs fem ska vara simkunniga är inte hundraprocentig i länet, säger Mikael Andreasson, ordförande för Svenska Livräddningssällskapet, SLS Norrbotten.

– Det är mycket som ska falla på plats. Om man har flyttat eller missat simundervisningen så hamnar man lätt efter.Han fortsätter med att framhålla att det inte i första hand är brist på simkunnighet som är främsta orsaken till drunkningsolyckor.

– Det är oftast inte på grund av att man inte kan simma utan att man som individ utsätter sig för risker. Majoriteten i drunkningsolyckor är vuxna, män är överrepresenterade och det är ofta ute på fisketuren eller när alkohol är inblandat.

Tips

Att aldrig bada eller simma ensam, att simma längs med strandkanten, inte dyka under bryggor, alltid ha flytväst och att alltid ha uppsikt om man badar med barn, är några tips Andreasson anger för bada säkert. Tips som kan tyckas självklara, men som enligt Andreasson tycks ha minskat som allmängiltig kunskap.

– Det jag fick inbankat på 70-talet verkar inte vara lika självklart i dag. Jag vet inte varför men det har förmodligen att göra med den allmänna dialogen i samhället.

FAKTA Drunkning

Under juli 2013 drunknade 29 personer. I juni i år omkom 21 personer genom drunkning, vilket är den högsta siffran sedan 1999. 19 av dessa var vuxna män. Nio av tio av de som omkommer i drunkningsolyckor är män. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldern 1-6 år.

Simkunnighet: Enligt en undersökning av SLS tror 74 % i Norrbottens län att de anser sig kunna simma enligt den nordiska simkunnighetsdefinitionen. Resultatet hamnar i den nedre delen av skalan och snittet är 78 %. Högst tro på sin simkunnighet har Västra Götalands län med 83 %. Källa: www.svenskalivraddningssallskapet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om