Den senaste statistiken säger att 1 361 norrbottningar smittats av covid-19, att 71 har avlidit till följd av sjukdomen – men också att tusentals har tillfrisknat, även de som behövt intensivvård.
– Utan utbrottet i Gällivare hade vi varit nere på nästan noll, säger Per Berglund, chef för länssjukvården.
Han berättar att det vid corona-Iva i Piteå som mest har vårdats 15–16 intuberade patienter, att det ett tag gick ner till två men ökade till sju igen i början av juni. Nu vårdas 4–5 patienter och avdelningen kommer att vara kvar en tid framåt, men på sikt ska all intensivvård ska koncentreras till Sunderbyn.
Under pressträffen talades det också mycket om tester och smittspårning. Tusentals tester av människor med symptom har gjorts, vilka visat att smittspridningen verkar ha hejdats och nu ligger på runt 5 per 1 000 invånare. De som testats har dock haft problem att få svar, på grund av en bugg i systemet hos 1177.
– Men proverna finns förstås kvar och felet åtgärdas, så det ska inte behöva uppstå så långa väntetider framöver, sa chefsläkare Pia Näsvall.
Anna Alm Andersson, chef för närsjukvården i länet, berättade att även antikroppsproverna ska komma igång inom kort. Att Cederkliniken inte fick börja testa har att göra med att rutinerna och strukturen kring proverna inte är klar.
Om Cederkliniken hade "tjuvstartat" hade Regionen inte kunnat ta hand om och redovisa provresultaten på rätt sätt till Folkhälsomyndigheten, konstaterar Alm Andersson.
Den smittspårning som görs, bygger också delvis på individansvar.
– Om du är smittad är det väl bättre att du meddelar familj och arbetskamrater än att jag ska ringa runt, sa smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som menar att vi också här måste lita på varann.
– Klart att det fungerar, hur populär skulle du vara i fikarummet på jobbet om du inte sagt något?
Folktandvårdens chef Jonas Thörnqvist fanns också på plats, dels för att berätta om tandvårdsläget, dels för att varna för ett udda inbrott:
– Från våra lokaler på Porsön stals arbetskläder och skor, passerkort och namnskyltar så teoretiskt skulle någon kunna gå omkring och utge sig för att vara vårdpersonal, sa Thörnqvist.
Vad gäller tandvården kunde han bara konstatera att tyvärr, ingen planerad tandvård än så länge – bara akutfall – och inga riskgrupper eller patienter med symptom.