– Man funderar över varför de hoppar av? Är det något fel på oss? säger Brith Fäldt som i en interpellation till Lars-Olof Pettersson, ordförande i kommunfullmäktige, ställt frågan hur många personer som egentligen avsagt sig politiska uppdrag under den innevarande mandatperioden (från hösten 2010 fram till i dag).
Att det visade sig vara så många som 48 personer förvånar henne (läs mer i faktarutan)
– Man kan fråga sig varför det är så många avhopp just nu?
Hennes uppfattning är att socialnämnden och NAV är de nämnder med flesta avhopp.
– Då kan man fundera över om det beror på ärendenas karaktär, är det för svårt eller finns en otydlighet i den politiska organisationen?
Hon är också kritisk till att inte ersättare för ledamöter i kommunfullmäktige får handlingarna i förväg.
– Man kan anta att en del då tycker att: "Då behöver jag aldrig vara med", men fullmäktige är kommunens högsta beslutande politiska instans och det ska man markera. Att de känner sig välkomna hit och är en av dem som beslutar, även om de är ersättare.
Lars Olof Pettersson konstaterar att de vanligaste orsakerna till avhopp bland de socialdemokratiska ledamöterna varit flytt till annan ort, nytt jobb, ny livssituation eller sjukdom. Hans uppfattning är att de skälen är vanligast bland de andra partierna också.
– Men det är min uppfattning att respektive parti har ett ansvar för att ta hand om sina ledamöter och ersättare, säger han.
– Naturligtvis är det ett ansvar för partierna, men det är också omöjligt för oss att kunna ta upp allt. Det blir ju också en politikerskola. Hur vi förhåller vi gentemot varandra och vad nämndens roll är i förhållande till fullmäktige. Den diskussionen är jätteviktig eftersom särskilt de större nämnderna ofta hamnar i klinch med kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, säger Brith Fäldt.
Efter att interpellationen besvarats på senaste kommunfullmäktige fick Brith Fäldt igenom att problemet ska tas upp på gruppledarträffarna.
– Vi har haft uppe det och pratat ganska öppet om hur det ser ut och varför folk hoppar av både i fullmäktige och nämnderna. Det som sker nu är ett konkret resultat, vi ska ha uppsamlingsheat varje år, säger Brith Fäldt som menar att det redan nu också pågår ett arbete inför hur det ska se ut efter valet.
– Då är det särskilt viktigt att vi har utbildningar eftersom det blir en helt ny politisk organisation.