"Många är fast i en livshets"

När den gamla kartan inte fungerar eller traumatiska händelser inträffar är krisen nära. Men en kris är också en möjlighet till förändring och nytänkande.

Ulla Spinnell, kurator och psykoterapeut på Piteå vårdcentral, konstaterar att livet i sig är en källa till kriser som visar sig på många olika sätt.

Ulla Spinnell, kurator och psykoterapeut på Piteå vårdcentral, konstaterar att livet i sig är en källa till kriser som visar sig på många olika sätt.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-02-17 06:00
- Livet i sig är en källa till kriser som visar sig på olika sätt, säger kurator och psykoterapeut Ulla Spinnell.
Vad som orsakar en kris kan variera, en traumatisk händelse eller att det liv man lever inte längre känns rätt.
Det kan också handla om utdragna kristillstånd som att leva tillsammans med en cancersjuk eller ofrivillig barnlöshet. Alla människor behöver dock inte professionell hjälp för att hantera sina kriser men i bland kan det vara nödvändigt.
- Jag tror att vi kan komma till en situation då den gamla kartan inte fungerar längre och vi måste ta ut en ny kompassriktning. Är kompassen trasig så snurrar bara visaren och då går det inte att hitta någon ny väg, säger Ulla Spinnell.
Förskjutning
Hur vi handskas med kriser spelar stor roll.
- En utmattningsdepression till exempel är ett tecken på att någonting i livet kommit i obalans. I krisen tvingas vi stanna upp, möta oss själva och i samtal kan vi få hjälp att börja förstå att i känslorna av oro, tvivel, ångest och nedstämdhet också finns ett viktigt frö till förändring.
Enligt vissa psykologiska teorier kan man kategorisera kriser efter faser eller ålder, exempelvis 30, 40 och 50 år.
- Jag tycker mig kunna se att allt förskjuts i samhället i dag, en fördröjning. Kriser inträffar inte vid de "gamla" tidpunkterna. Kanske är det därför att vi studerar längre, får jobb senare och skaffar familj senare.
Ulla Spinnell menar också att denna förskjutning märks på äldre människor.
- 70 år i dag är ingen ålder. Men det finns kanske en stressrisk i det, vi fjärmar oss från livets naturliga perioder som att trappa ner. Jag möter äldre i dag som känner sig stressade över att följa med i samhällsströmmen.
Kärnan
Ulla Spinnell menar att det finns ett yttre perspektiv, ett inre perspektiv men också ett existensiellt perspektiv på kriser.
- I dag är det många som är fast i en livshets där man också värderar sig själv genom det man presterar. När krisen i "bruset" av allt kan få oss att inse det värdefulla i att hitta tillbaka till kärnan, vårt innersta väsen, då är vi också nära den kunskap som redan finns i oss om vad som skapar mening och livsglädje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om