- Han bodde hos prostparet Solander och nio månader efter att Linne varit här föddes Daniel, sade Jonas Lundström, chef för Piteå museum, vid den presskonferens som på fredagen hölls i Solandergården i Öjebyn med anledning av Linnejubileet.
Ingen oäkting
Detta museichefens korta konstaterande ogillades skarpt av Barbro Gustafsson, Solanderföreningen.- Det är lögn att Solander skulle vara son till Linne, jag gillar inte att du hjälper till att sprida den myten; det finns inga bevis för att Linne ens träffade fru Solander under sin vistelse i prostgården, sade Barbro Gustafsson till Jonas Lundström.
Många aktörer i Pitebygden med olika inriktningar planerar varjehanda aktiviteter under Linneåret - från Robert Bergman, som vid pressträffen informerade om ett internationellt forskarsymposium i Linnes och Solanders anda som anordnas i slutet av mars i Piteå (det handlar om hur vi bäst tar tillvara skogens resurser) via Jan Sandlund, Bölebyns garveri, som vill marknadsföra sina näbbskor med hjälp av Carl von Linne, till Hansi Gelter, som tänker bjuda på guidade turer i Linnes fotspår.
Även Acusticum
Invigningen av Studio Acusticum i höst kommer att ta avstamp i Linnejubileet.Hushållningssällskapet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Nord planerar flera olika studiecirklar med Linnetema. Den första studiecirkeln, som startar till veckan, handlar om Pitebygden på 1700-talet.
Både Piteå museum och Norrbottens museum kommer att ha olika Linneinspirerade program, föreläsningar och utställningar.
Ett av de nationella projekten under Linneåret är "Linne was here" (på svenska: Linne var här). Trettiotre platser kommer att skyltas upp och den nordligaste skylten placeras vid kyrkan i Öjebyn. Förutom skylten finns ett telefonnummer dit man kan ringa för att få valda delar av Linnes text upplästa.
Linnejubileet avslutas i norra Sverige med en högtidsfest på Ishotellet i Jukkasjärvi, ett coolt crescendo den 15 december.