Många äldre i Pite älvdal får svartlistad medicin

Socialstyrelsen listar flera mediciner som anses farliga för patienter som är över 75 år. Trots varningen skrivs dessa mediciner ut till många äldre i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.

Socialstyrelsen listar flera läkemedel som farliga för människor över 75 år. Trots detta förskrivs dessa läkemedel till äldre i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog i väsentligen högre grad än genomsnittet i Sverige. (Arkivbild)

Socialstyrelsen listar flera läkemedel som farliga för människor över 75 år. Trots detta förskrivs dessa läkemedel till äldre i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog i väsentligen högre grad än genomsnittet i Sverige. (Arkivbild)

Foto: Hasse Holmberg/TT

Piteå2023-03-13 07:00

Socialstyrelsen listar en lång rad läkemedel som på grund av sin verkan eller sina biverkningar inte bör ges till människor över 75 år. Statistik visar däremot att många äldre i Pite älvdals kommuner får dessa mediciner utskrivna och uthämtade på apotek.

– Det finns ett antal olika läkemedel inom sex kategorier som är direkt olämpliga för äldre. Vi vill trycka på att det är jätteviktigt med läkemedelsgenomgångar. Ansvaret för detta ligger på både kommuner och regioner, säger Ann-Catrin Johansson, utredare på Socialstyrelsen.

I Socialstyrelsens statistik för 2022 har myndigheten utrett förskrivningen av dessa svartlistade mediciner till personer över 75 år som har hemtjänst eller bor på särskilt boende. Denna data har samlats in från Sveriges alla kommuner. Statistiken visar att medicinerade äldre över 75 år i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog får dessa mediciner utskrivna i väsentligen större utsträckning än riksgenomsnittet.

I Piteå fick 11,5 procent av medicinerade äldre över 75 år med hemtjänst några av de listade preparaten utskrivna. Det gör att Piteå i sammanhanget rankas som nummer 263 av landets totalt 290 kommuner. I Arvidsjaur ser det än värre ut, där 14,2 procent av medicinerade äldre över 75 år med hemtjänst får nämnda mediciner utskrivna. Kommunen rankas på plats 284. I Arjeplog är motsvarande siffra 11,5 procent och i Älvsbyn 10,6 procent.

Även vad gäller särskilda boenden ser statistiken mörk ut. 9,9 procent av de boende i Piteå som använder mediciner får läkemedel som Socialstyrelsen avråder från utskrivna. I Arvidsjaur är motsvarande siffra 8,4 procent och i Älvsbyn 5,6 procent.

Anders Bergström är läkemedelsstrateg på Region Norrbotten och säger att vissa läkemedel kan vara befogade att ge i enskilda fall, men att Socialstyrelsens statistik också visar att arbetet med läkemedelsgenomgångar måste förbättras.

– Utifrån det enskilda patientfallet kan de läkemedel som ingår i Socialstyrelsens lista ändå vara det rätta läkemedlet för just den patienten. Utifrån ett generellt perspektiv ska dessa läkemedel dock undvikas och ersättas med annan behandling. Siffrorna för länet visar att det på gruppnivå är nödvändigt med fortsatt arbete att genomföra läkemedelsgenomgångar för att minska riskerna hos denna åldersgrupp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!