Utbetalningarna av statligt tandvårdsstöd minskade i alla län förra året. Totalt var minskningen 680 miljoner kronor. I Norrbotten minskade stödet med åtta procent under 2020 i jämförelse med 2019, vilket motsvarar cirka tio miljoner kronor.
Det statliga tandvårdsstödet är ett ekonomiskt stöd för tandvård från det år man fyller 24 år. Det består av allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd. Stödet ska skydda patienter mot höga kostnader.
Men färre personer nyttjade dessa stöd förra året. I Norrbotten fick cirka 89 000 norrbottningar stödet utbetalt under 2019, i jämförelse med drygt 79 000 personer under 2020. En minskning med drygt 9 800 personer.
– Vi ser en minskning i utgifter för alla tre stöden under 2020. De minskade utgifterna beror framför allt på att färre personer besökt tandvården 2020 och därmed inte kunnat ta del av tandvårdsstödet, säger Helena Bertilsson analytiker på försäkringskassan.
En grupp där minskningen av utbetalt tandvårdsstöd var extra stor var för personer som är 70 år och äldre.
– Vi har haft avbokningar, men inte alarmerande många ändå. Men framför allt är det äldre som har avbokat, säger Lena Vikberg, verksamhetschef inom folktandvården i Region Norrbotten.
Som PT tidigare skrivit minskade besöken hos tandläkaren kraftigt när pandemin slog till. Sedan har patienterna börjat komma tillbaka, men både folktandvården och privata kliniker får jobba för att fylla luckorna i besökskalendern.
Lena Vikberg menar att det är viktigt med regelbundenhet och att det finns en risk med att framför allt äldre personer, som inte kommer till tandläkaren, kan få svåra skador i munnen.
Folktandvården behöver nu jobba ikapp.
– Men vi ligger bra i fas när det gäller barntandvården, sedan får vi beta av det andra eftersom.
Försäkringskassans statistik visar på en nedgång för alla typer av tandvårdsåtgärder under förra året. Det som minskat procentuellt mest var behandling av tandköttsinflammation och tandlossning, till exempel avlägsnande av tandsten. Många avstod från förebyggande behandling hos tandhygienisten.
Även folkhälsomyndigheten konstaterar att besök hos tandvården, för personer 24 år och äldre, minskade kraftigt i samband med utbrottet av pandemin. Tydligast var minskningen i åldersgruppen 70 år och äldre.