Månfenomen för morgonpigga

För första gången på 33 år inträffar två månfenomen samtidigt och morgonpigga har chansen att se en blodröd supermåne.
– Jag kommer att gå upp klockan fyra och det ska bli roligt att se, säger Andreas Pettersson, ordförande Piteå astronomiförening.

"Jag kommer att gå upp klockan fyra och det ska bli roligt att se", säger Andreas Pettersson, ordförande Piteå astronomiförening. Han kommer inte att åka till observationsplatsen på Bredviksberget med tanke på tiden, men föreningen träffas där vid andra speciella händelser.

"Jag kommer att gå upp klockan fyra och det ska bli roligt att se", säger Andreas Pettersson, ordförande Piteå astronomiförening. Han kommer inte att åka till observationsplatsen på Bredviksberget med tanke på tiden, men föreningen träffas där vid andra speciella händelser.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-09-26 05:00

Tidigt på måndag startar den spektakulära händelsen. Strax efter klockan två på morgonen börjar den partiella fasen och två timmar senare inleds den totala fasen som håller på i ungefär fem timmar. Klockan fyra på morgonen tror Andreas Pettersson att upplevelsen av fenomenen är bäst.

– Kolla med kikaren, en sådan har de flesta hemma, tipsar han.

Två fenomen

Det är alltså två månfenomen som inträffar samtidigt. Dels en månförmörkelse dels en så kallad supermåne. En månförmörkelse innebär att jorden befinner sig mellan solen och månen så att jordens skugga faller på månen, medan supermånen sker då en fullmåne befinner sig så nära jorden som den kan komma i sin elliptiska bana runt jorden.

– Den är åtta procent närmare än medelavståndet och månen upplevs som mycket större, säger Andreas Pettersson.

Månförmörkelsen gör inte månen helt svart. Ljuset närmast jorden böjs av atmosfären och då det framför allt är det röda ljuset som lyser igenom får månen en blodröd färg.

LÄS MER: "Mångalen - eller bara galen?"

Enligt väderleksprognoser ser det ut att vara klart väder den tidiga morgonen vilket ökar chansen till en bra upplevelse av fenomenet. – Det ska bli intressant och roligt att man får chans att se det. Nästa gång dessa två fenomen inträffar samtidigt är om 17 år, säger Andreas Pettersson.

Observationsplats

Som PT berättat tidigare skulle den ideella föreningen skapa ett rymdobservatorium i det gamla uttjänta vattentornet i Öjebyn. Våren 2013 fick de besittningsrätt till tornet och arbetet startade, men i oktober i fjol gick planerna upp i rök efter att tornet vandaliserades. Föreningen söker fortfarande en ny lokal, men fram till dess har de ordnat en observationsplats vid utsiktspunkten på Bredviksberget.

– Det är en väldigt bra vy här uppe och det är inga lampor som stör.

När det är som kallast på vintern brukar det vara bäst förutsättningar för att se olika fenomen, meteoritregn, kometer och liknande, men då är det som besvärligast att ta sig upp till observationsplatsen.

– Vi ska söka bidrag för att få hit en byggbarack, det vore perfekt så vi kan gå in och värma oss när det är som kallast. Och vi ska föreslå att de ska ploga vägen upp hit vintertid så vi slipper plumsa i snön med utrustningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!