"Man slår undan benen på dem som redan ligger"

Strax innan julafton fick 15-årige Rasmus Andersson veta att den gymnasieutbildning han tänkt söka till hotas av nedläggning. "Vi läste det i tidningen. Det var ingen vidare julklapp", säger Rasmus pappa Nils Andersson.

15-årige Rasmus Andersson har haft det kämpigt i skolan. Både för honom och för föräldrarna Linda och Nils kom det som en chock att den gymnasieutbildning Rasmus tänkt söka till nu riskerar att läggas ner.

15-årige Rasmus Andersson har haft det kämpigt i skolan. Både för honom och för föräldrarna Linda och Nils kom det som en chock att den gymnasieutbildning Rasmus tänkt söka till nu riskerar att läggas ner.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2020-12-28 18:00

Att dansutbildningen på Strömbackaskolan är hotad har uppmärksammats stort. Men i besparingsförslaget, som barn- och utbildningsnämnden ska besluta om den 20 januari, ingår även nedläggning av Yrkesintroduktion Restaurang- och livsmedelsprogrammet, något som gått många förbi.

Strömbackaskolans tre olika Yrkesintroduktionsutbildningar riktar sig till elever som inte har tillräckliga betyg för att söka till ett nationellt program. 

15-årige Rasmus Andersson har alltid fått kämpa i skolan. Redan på lågstadiet misstänktes dyslexi och han har även dyskalkyli vilket innebär svårigheter med bland annat matematik.

– Rasmus har kämpat, han har klättrat för att sedan rasa, och sedan försökt klättra igen. Det har inte varit lätt, konstaterar pappa Nils Andersson.

undefined
"Rasmus har kämpat, det har inte varit lätt", konstaterar pappa Nils Andersson som tycker att det är att slå på dem som redan ligger att lägga ner en av inriktningarna på Yrkesintroduktionen.

På högstadiet stod det klart att Rasmus inte skulle kunna få de betyg som krävs för ett nationellt program. Siktet var istället inställt på den tvååriga Yrkesintroduktionen med inriktning restaurang och livsmedel.

– Rasmus är skolless och han har sett fram emot att få en bra chans till jobb efter två år på gymnasiet, säger mamma Linda Andersson.

Men några dagar innan julafton läste familjen i PT att utbildningen hotas av nedläggning.

– Man slår undan benen på Rasmus och alla andra som drabbas av detta, det känns fruktansvärt. Det var ingen vidare julklapp.

Rasmus föräldrar tycker det är viktigt att föräldra- och elevperspektivet kommer fram även när det gäller hotet mot Yrkesintroduktionen.

– Det har skrivits mycket om dansen men många drabbas ju även av den här nedläggningen, elever som dessutom redan har det väldigt tufft.

undefined
Rasmus Andersson har både dyslexi och dyskalkyli, åren i grundskolan har varit kämpiga. Betygen räcker inte till ett nationellt program men Rasmus hade sett fram emot att gå Yrkesintroduktionen på Strömbackaskolan.

Nedläggningshotet kom som en chock för familjen. Hoppet finns fortfarande att utbildningen ska bli kvar men föräldrarna försöker också peppa Rasmus att välja inriktningen mot vård- och omsorg.

– Det kan säkert bli bra, men det är ju inte det man sett fram emot, säger Rasmus.

Gymnasiechefen Britta Dahlén kommenterade nedläggningen den 20 december och menade att antalet sökande minskat.

– Med färre flyktingar så ser vi att det är möjligt att klara oss med två introduktionsutbildningar, sa hon då.

Nils Andersson förstår inte det resonemanget.

– Bara för att flyktingarna blivit färre betyder det ju inte att utbildningen inte behövs, det finns ju andra också som vill gå den, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!