Saken kom till polisens kännedom på fredagseftermiddagen. Kvinnan, som är i 25-årsåldern, berättade att hon under en längre tid varit utsatt för våld av sin make som därmed togs in för förhör, misstänkt för grov kvinnofridskränkning.
Åklagare beslutade under helgen att anhålla mannen och i går häktade Luleå tingsrätt honom, på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning under tiden juni 2010 till den november 2011 då han greps.
Biten i kinden
Misshandeln och kränkningarna ska ha inträffat både i Älvsbyn och i Luleå och han häktades dels för att han inte skulle kunna försvåra utredningen, dels för att det fanns risk för fortsatt brottslighet. Åtal ska nu vara väckt inom två veckor.
Ytterligare fall av våld mot kvinnor har inträffat både i Piteå, där en man i 30-årsåldern greps misstänkt för misshandel av sin flickvän, och på andra håll runt om i länet. Pitebon uppges bland annat ha bitit kvinnan i ansiktet.
Polisen ser mycket allvarligt på brott i nära relationer och har under senare år jobbat hårt, dels med att utbilda sin personal och dels med information till den som utsätts för våld eller kränkningar - eller kanske känner någon som gör det.
Kvinnofridslinjen
Våldet inom hemmets väggar är ett stort samhälls- och folkhälsoproblem och flera andra instanser har fått regeringsuppdrag att jobba för att motverka detta. Det har bland annat lett till bildandet av Kvinnofridslinjen, där man kostnadsfritt och anonymt kan få stöd och hjälp, vid sidan av det arbete som polis, socialförvaltning och landets kvinnojourer utför.
Att bryta upp ur en destruktiv relation, att våga anmäla den som slår och att ha orken att gå vidare är en krävande process. En "lathund" för vad man ska tänka på har därför tagits fram av kvinnojouren i Piteå, som även bistår med mer handgriplig hjälp som skyddat boende och personligt stöd. Mer om detta i faktarutan här intill.