Man föll från bron och omkom – nu får arbetsgivaren betala böter

Den 51-årige mannen föll i vattnet och omkom när han skulle reparera räcket på Bergsviksbron.
Arbetsmiljöverket krävde en avgift på 400 000 kronor av Svevia för att fallskyddsutrustning saknades.
Svevia bestred avgiften, men nu beslutar förvaltningsrätten att företaget ska betala.

Den 51-årige mannen föll i vattnet och omkom vid arbete på Bergsviksbron. Nu döms arbetgivaren Svevia att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift för brister i arbetsmiljöarbetet. (Arkivbild)

Den 51-årige mannen föll i vattnet och omkom vid arbete på Bergsviksbron. Nu döms arbetgivaren Svevia att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift för brister i arbetsmiljöarbetet. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist / Frilans

Piteå2024-12-18 16:30

Nyheten i korthet

  • En 51-årig man omkom efter att ha fallit från Bergsviksbron under arbete. Arbetsmiljöverket krävde 400 000 kronor i sanktionsavgift från arbetsgivaren Svevia för brist på fallskyddsutrustning.
  • Svevia bestrider avgiften och hävdar att mannen var förankrad i ett trasigt vägräcke. Arbetsmiljöverket vände sig till förvaltningsrätten för att få avgiften betald.
  • Förvaltningsrätten beslutade att Svevia ska betala sanktionsavgiften, då de ansåg att företaget brutit mot lagen genom att inte tillhandahålla tillräckligt fallskydd. Beslutet kan överklagas.

Det var i slutet av maj förra året som en man föll ned i vattnet i samband med arbete på Bergsviksbron. Enligt arbetsgivaren Svevia var mannen förankrad i ett trasigt vägräcke som följde med i djupet.

 Några veckor efter olyckan anträffades mannen avliden och en polisutredning, som senare lades ned, inleddes.

undefined
Arbetsmiljöverket ville döma Svevia att betala en sanktionsavgift på 400 000 kronor, men företaget vägrade att betala. Myndigheten gick till domstol och fick rätt av förvaltningsrätten.

Arbetsmiljöverket utförde en egen utredning av olyckan och kom fram till att det fanns stora brister i Svevias arbetsmiljöarbete.

"Ni har genomfört en muntlig arbetsberedning inför det aktuella arbetet på Bergsviksbron, men inte bedömt riskerna och dokumenterat resultatet och åtgärder", skrev Arbetsmiljöverket i ett inspektionsmeddelande 2023.

I mars i år krävde myndigheten en sanktionsavgift på 400 000 kronor av entreprenören Svevia för att man inte anordnat fallskydd under arbetet med broräcket.

Enligt Svevia ska mannen ha använt säkerhetssele som var kopplad till ett arbetsfordon. Vi något tillfälle ska selen ha varit kopplad till broräcket som sedan gav vika.

undefined
Den 51-årige mannen föll i vattnet och omkom vid arbete på Bergsviksbron. Nu döms arbetgivaren Svevia att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift för brister i arbetsmiljöarbetet. (Arkivbild)

Trots olyckan väljer varken miljöåklagaren eller Arbetsmiljöverket att åtalsanmäla Svevia som svär sig fria och bestrider den utdömda avgiften.

Arbetsmiljöverket vände sig då till förvaltningsrätten för att få sanktionsavgiften betald. Man menar att en avgift skulle skynda på arbetsmiljöarbetet och förhindra att en liknande olycka skulle hända igen.

"Bolaget har i egenskap av arbetsgivare brutit mot lagen genom att inte ha sett till att fallskydd fanns där arbete utfördes och fallhöjden var två meter eller mer", skriver Arbetsmiljöverket till förvaltningsrätten.

undefined
Svevia föreläggs med en straffavgift för brister i arbetsmiljön när en 51-årig man omkom när han föll från Bergsviksbron.

Svevia har en helt annan uppfattning.

 "Det är ostridigt att bolaget tillhandahållit personlig fallskyddsutrustning till arbetstagaren samt att bolaget givit arbetstagaren instruktioner om att och hur utrustningen skulle användas i utförandet av det aktuella arbetet", skriver Svevia enligt domstolen.

Förvaltningsrätten anser det vara bevisat att Svevia i egenskap av arbetsgivare begått lagbrott genom att inte ha sett till att fallskydd fanns där arbete utfördes och fallhöjden var två meter eller mer. 

Domstolen bifaller Arbetsmiljöverkets ansökan och beslutar att Svevia AB ska betala 400 000 kronor i sanktionsavgift till staten. Beslutet kan överklagas till högre instans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!