"Man får acceptera våra små medresenärer"

Naturskildraren Matsåke Bergström är en veteran när det gäller fågelbespisning. Han har matat småfåglar ända sedan mitten av 50-talet.

Utanför. Från fönstret ser man många småfåglar som mumsar för fullt.

Utanför. Från fönstret ser man många småfåglar som mumsar för fullt.

Foto: Håkan Öberg

Piteå2017-11-17 20:43

Utanför Matsåkes fönster i bagarstugan är det så mycket liv och rörelse att det närmast ser ut som en Disneyfilm. Här samsas bofinkar, talgoxar, domherrar och många andra arter om maten som Matsåke bjuder på. Även vissa andra djur tar för sig då och då.

– Ibland så ser jag hur det springer fram nån sork och tar för sig av maten innan den pilar iväg igen in i skogen. Men jag är inte rädd för gnagare. Man får acceptera våra små medresenärer på den här planeten, där ingår även sork och möss, säger Matsåke Bergström.

Själv är han inte det minsta orolig för angrepp. Fåglarna äter på marken precis utanför fönstret där Matsåke målar av dem. Men han vet att många är oroliga för skadedjur.

– Jag har själv pratat med många som skulle vilja mata fåglarna, men avstår just för att det drar till sig smågnagare. De får bestämma själva, men de avstår från någonting jätteroligt. En fågelmatning utanför fönstret är som att titta på ett akvarium, säger Matsåke Bergström.

Matsåke hoppas att fler ska våga sig på att mata fåglar och menar att även om det är svårt att skydda sig helt när man matar fåglar så kan man alltid göra sitt bästa för att hålla skadedjuren borta. Solrosfrön är det som ger mest spill på marken.

– Det kommer alltid att ramla ner frön, och man kommer få städa nästan varje dag om man nu är livrädd för såna varelser. Nötautomater är väldigt bra, det blir nästan inget spill alls från dem. Fåglarna pickar, och när de får en större bit så flyger de bort och äter den. Talgbollar och fläskbitar är också bra på det sättet, det faller ingenting till marken, säger Matsåke Bergström.

Han påpekar också att det finns färdigskalade solrosfrön att köpa som gör att man slipper spill från fröskalen, även om lite alltid kommer att ramla ner.

Vad är viktigt för en lyckad fågelmatning?

– A och O är att variera maten så att de får allt möjligt. Fett, frön och nötter. Ha flera matplatser så att även de fåglar som inte är så tuffa får plats att äta. Och se till att det inte står så öppet, för fåglarna vill ha lite skydd så att de har någonstans att ta betäckning om det kommer ett rovdjur, säger Matsåke Bergström.

Även om Anticimex råder emot fågelmatning så menar de också att det finns förebyggande åtgärder man kan ta om man ändå väljer att göra det.

– Ska man mata så rekommenderar vi att man inte har matningen närmare än sex meter från huset. Använd gärna en dispenser som är så gnagarovänlig som möjlig och undvik fågelbord, säger Tom Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!