Mammografi i 3D hittar fler tumörer

Mammografiundersökningar med en helt ny och bättre 3D-metod införs i Piteå. Planering pågår för fullt för att rymma enheten vid röntgenavdelningen.

En helt ny metod gör mammografin bättre. Genom skiktröntgen och bilder i 3D hittas  fler förändringar i brösten.

En helt ny metod gör mammografin bättre. Genom skiktröntgen och bilder i 3D hittas fler förändringar i brösten.

Foto:

PITEÅ2015-11-24 05:00

Den nya fasta mammo­grafienheten innebär ­screening med en helt ny teknik som är mer individanpassad utifrån olika typer av bröst. Metoden heter tomosyntes och är en tredimensionell skiktröntgen. Kameran rör sig kring bröstet och tar bilder ur många olika vinklar. Bilderna blir tydligare och den ska inte heller göra lika ont som den mammografi som erbjuds nu.

I Skåne, där tekniken testas, anser man att det är det största som hänt mammografin sedan screeningen infördes.

– Framförallt blir den säkrare, säger Maria Bergkvist, länschef för röntgen i Norrbotten.

Uttjänta vagnar

Planering pågår för fullt för hur mammografivagnarna ska fasas ut för att ersättas med fasta enheter. I Piteå är det planerat för en fast screeningenhet (bilderna kommer att kablas till Sunderby sjukhus för bedömning). De fynd man hittar kommer även i fortsättningen utredas vid Sunderby sjukhus där Bröstcentrat (personal med olika kompetenser) finns.

– Vi säkerställer mammografin så att kvinnor kan undersökas i 24-månadersintervaller enligt socialstyrelsens rekommendationer. Dagens mammografivagnar har en livslängd på tio år och de är nu inne på femte året och börjar bli uttjänta. Jag utesluter inte att det kommer att bli fler fasta enheter med den nya tekniken.

Som PT skrivit tidigare kommer mammografibussen tillbaka till Arje­plog. Men bara fram till år 2020 då den är uttjänt. Efter det får kvinnorna åka till Piteå och den fasta enheten.

Fler cancerformer

– Fördelen är att tiderna kan individanpassas. När den fasta enheten är klar behöver inte kvinnorna anpassa sig till mammografivagnen utan kan komma när det behövs eftersom det är öppet året om, säger Pal Bordas, överläkare och medicinsk ansvarig för mammografiverksamheten i länet.

Tekniken i sig eller tillsammans med ultraljud gör att fler cancerformer kan upptäckas.

– Skiktröntgen betyder att en serie bilder tas över bröstet som möjliggör att se små förändringar utan störande omkringliggande strukturer som kan skymmer en bröstförändring. Bröstet skivas upp i ett dussintal skivor och man kan se väldigt små förändringar, säger Pal Bordas.

Genom dagens screening hittas många tumörer, ett fåtal missas. En del kvinnor har svårbedömda bröst. Kvinnorna har tät bröstvävnad som gör att små, subtila förändringar är svåra att se på screeningen.

– I dag syns inte alla cancerformer även om merparten hittas. Den nya tekniken hittar fler och medför att eventuella tumörer kan hittas snabbare.

– När tekniken införs och vi förväntar oss att hitta mer avvikelser ställer det krav på vidare utredning. De fynd man hittar måste utredas vid sjukhus och då är det en fördel att de fasta enheterna redan är på ett lasarett, säger Pal Bordas.

I dagsläget kostar en screening 200 kronor och omfattas inte av högkostnadsskyddet. Från och med 1 juli föreslår regeringen att den ska bli avgiftsfri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om