- Jag blev förvånad när inte Piteå kommun gjorde det. Jag tror inte att föräldrar i allmänhet vet om detta.
Hon ser både miljömässiga och regionala vinster med inköp av svensk och lokalproducerad mat.
- Jag tycker politikerna borde ta ett policybeslut om att vi ska ha svenskt kött i skolorna för att gynna de lokala producenterna. Det har vi råd med, säger hon.
Krav på kvalitet
I juni började ett nytt livsmedelsanbud gälla i Piteå men lagen om offentlig upphandling ger inte kommunens kostchef Maria Stoltz rätt varken att kräva att maten ska vara svensk eller att den ska vara lokalproducerad.- Vi kan bara hoppas att en lokalproducent svarar på anbudet och att de ligger rätt till i pris, säger hon.
Lagen om offentlig upphandling ger kommuner enbart rätt att ställa krav på själva kvaliteten på maten, inte varifrån den kommer.
- Det är för att bereda alla möjligheten att svara på anbudsförfrågan, säger Maria Stoltz.
Piteå kommun har dock möjligheten att ställa krav på att maten ska vara ekologiskt producerad men då blir prislappen högre.
- Den kan bli fem till 30 procent dyrare.
Spara pengar
Det är dock inte bara lagstiftning som gör det svårt för en kommun att köpa svenskt kött. Enligt Maria Stoltz har slakterier i Sverige inte möjlighet att tillgodose kommuner med så mycket kött.- Vi har haft en grossist härifrån och det var jätteroligt men vi är en stor kommun och avtalen sträcker sig över tre år, det är svårt för små producenter att kunna garantera oss varor, säger hon.
Som Piteå-Tidningen tidigare berättat ska Piteå kommun spara cirka fyra miljoner genom att göra smartare inköp av mat. Detta innebär bland annat att Piteå kommun, tillsammans med övriga kommuner i Pite älvdal, har gemensamt livsmedelsanbud. I Piteå kommun gäller livsmedelsanbudet inte bara skolan utan även barnomsorgen och äldreomsorgen.
Besvärligt
Organisationen Min mat har funnits sedan 2004 och samlar Sveriges bönder och odlare. Under våren har de gjort en kartläggning som omfattat landets alla drygt 300 kostchefer.- Det är nästan alltid, när det handlar om lagen om offentlig upphandling, besvärligt för kommunerna. De skulle vilja öka inköpen av lokal- och regionalproducerad mat men lagen gör det svårt, säger Annichen Kringstad på Min mat.
Hon menar dock att det går att öka inköpen av svensk och lokalproducerad mat men att det är inte lätt.
- Det kräver att man sätter sig in i frågorna och att man verkligen vill. Ofta finns viljan och kunskapen hos dem som jobbar med det här i kommunerna men inte alltid hos politiker i nämnderna som bestämmer, säger Kringstad.<\c>