Det var i februari 2021 som en mamma skulle överlämna sin drogpåverkade son till Kriminalvården. Sonen skulle inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Först gick färden till polishuset i Piteå. Där blev kvinnan informerad om att polisen där inte kunde ta hand om hennes son. Hon hänvisades istället till häktet i Luleå.
Mamman satte då sonen i bilen och körde vidare. Det snöade och var dåligt väder. Bilfärden till Luleå tog en och en halv timme och när de kom fram sov sonen djupt.
Väl framme vid häktet anmälde mamman sonens ankomst vid grinden och bad om hjälp med att få honom ur bilen. Personalen uppgav att de inte hjälpte till med sådant och att sonen var tvungen att gå själv. Mamman körde då fram till grinden, tvättade sonen med snö i ansiktet så att han kvicknade till. Sedan släpade hon sonen till grinden, tryckte upp honom mot kameran och sade att han inställde sig. Häktespersonalen svarade att de inte tog emot personer i det skicket.
I anmälan mot Kriminalvården framgår att kvinnan vid det här laget fått nog. Hon lämnade sonen i snön, ställde ut hans väska och körde därifrån. "Jag visste att han levde och trodde inte att Kriminalvården skulle låta honom ligga och blockera grinden någon längre stund", skriver hon.
Kvinnan dömer ut det bemötande hon fick vid häktet. Hon skriver om personal med hånfull attityd och meningslösa kommentarer. "Detta var det värsta bemötande jag någonsin varit med om. Personalens agerande var skamligt!", skriver hon.
Nu har Justitieombudsmannen gått igenom ärendet. Av beslutet framgår att häktet undgår kritik. I bedömningen skriver justitieombudsmannen Lars Lindström: "En förutsättning för att den dömde ska ha rätt att påbörja sin verkställighet är att den dömde begär det. Den dömde behöver alltså förklara för behörig personal att hen önskar avtjäna aktuellt fängelsestraff. Med hänsyn till vad som framkommit var det tydligt att anmälarens son inte var i ett sådant tillstånd att han kunde uttrycka en sådan önskan."
Det är alltså inte möjligt för en annan person att meddela detta.
Då det gäller anmälarens uppgifter om dåligt bemötande från häktespersonalen skriver JO att dessa uppgifter tillbakavisats av Kriminalvården, att ord står mot ord och att ytterligare utredning inte skulle leda till något annat resultat.