Malmgatan 5 har öppnat – så tycker ungdomarna

Nu har Malmgatan 5 öppnat sina dörrar och responsen från ungdomarna har varit positiv. PT har gjort ett besök och frågat ungdomar och volontärer vad de tycker om sin nya ungdomsgård.

Andreas Ölund och Frida Berglund är volontärer på Malmgatan 5. De uppskattar att ungefär 80 ungdomar har besökt gården de kvällar de haft öppet.

Andreas Ölund och Frida Berglund är volontärer på Malmgatan 5. De uppskattar att ungefär 80 ungdomar har besökt gården de kvällar de haft öppet.

Foto: Sofia Myhrman

Piteå2024-09-20 18:30

Nyheten i korthet

  • Malmgatan 5, en ny ungdomsgård i Piteå, har fått ett varmt mottagande av ungdomarna i Piteå sedan öppningen. Ungdomarna uppskattar den trygga samlingsplatsen där de kan umgås, spela spel och prata med vuxna volontärer.
  • Poliserna Klas Petersson och Tobias Lundberg, som ofta besöker ungdomsgården, ser fördelar med att ungdomarna har en trygg plats att samlas. De menar att det bidrar till förebyggande av gängbildning och skapar samhörighet.
  • Trots den positiva responsen önskar flera ungdomar att ungdomsgården skulle vara öppen oftare och tidigare på kvällarna, samt även på söndagar. Så att de hinner njuta mer av samvaron med sina kompisar.

När PT:s reporter kommer är det glest mellan ungdomarna i lokalen, men det tar inte många minuter innan det kommer fler. Intensiva samtal pågår mellan ungdomarna och ett parti schack väcker upprörda känslor, men det var visst inte så allvarligt, för nån minut senare har ungdomarna skakat hand och skrattande begett sig ut ur lokalen. Kvar på bordet är schackspelet och pjäserna.

Volontären Markus Karlsson plockar tålmodigt undan.

– Det har varit lugnt. Inget bråk. Det är kul att vara här och träffa ungdomarna.

undefined
Hugo Celebi och Markus Karlsson spelar ett parti schack.
undefined
Det finns även ett Fifa fotbollsspel som ungdomarna kan spela.
undefined
Markus Karlsson är en av volontärerna på Malmgatan 5. "Det blir många fina spel på Fifa och en del pingis med ungdomarna", säger han.

Snart kommer Hugo Celebi ut från pingisrummet där han mest håller till och börjar spela ett parti schack med Markus Karlsson. 

– Schack matt, jag ger upp! Säger Hugo Celebi.

– Nä fortsätt nu, det är enormt svårt att få nån schack matt bara med en häst, säger Markus Karlsson.

Vid ett bord längre in sitter en grupp med tjejer tillsammans med volontären Frida Berglund. 

– Vill ni pyssla? Jag har garn också om ni kan virka själva för jag vet inte hur man gör, säger hon och plockar fram pärlor, garner och virknålar och snart är skapandet i full gång. 

Flera av volontärerna framhåller att ungdomarna söker mycket vuxenkontakt och att de gärna vill prata om saker med någon som inte är en förälder, men som man ändå känner ett förtroende för. 

undefined
Malmgatan 5, Therése Kallander, volontär, tycker att det blir många fina möten och samtal med ungdomarna.
undefined
Edith Långhed-Edström, Mira Jonsson och Mira Mattsson. "Det är najs att vi äntligen har fått något att göra, säger Mira Mattsson."
undefined
Alina Backman och Edith Långhed-Edström, gillar att vara på ungdomsgården.
undefined
Alina Backman, Frida Berglund, Edith Långhed- Edström, Mira Jonsson och Mira Matsson sitter och pysslar och virkar.

– Ibland är det väldigt fina förtroliga samtal, då kan det vara som att när de ska gå så "får jag ge dig en kram", säger volontären Therése Kallander, innan ungdomarna kallar in henne i pingisrummet för att spela en omgång till.

– Många har hört av sig och undrat när vi skulle öppna, säger Frida Berglund. 

– Förut satt ungdomarna på till exempel Max eller Espresso House och beställde in kanske en dricka på hela gänget för att få sitta där. Nu kan de komma hit istället fyller volontären Andreas Ölund i.

Miljön på en restaurang eller café inte är anpassad för att ungdomar ska hänga där. Det blir stökigt när ungdomarna hänger där utan att ha något att göra och utan vuxenkontakt. Stöket på Max försvann när gården öppnade berättar volontärerna.

Plötsligt kommer poliserna Klas Petersson och Tobias Lundberg in genom dörren. De är utryckande poliser i Piteå och brukar ofta komma förbi ungdomsgården när de inte är på andra uppdrag.

– Det finns stora fördelar att ungdomarna har en trygg samlingsplats. Det är positivt för alla, men särskilt för de som inte har en samlingsplats hemma. Även om vi inte har så stora problem med gängbildningar som i andra städer, har det här ändå en förebyggande effekt, säger Klas Petersson och fortsätter. 

– Här skapar man samhörigheten på ungdomsgården istället för i ett gäng. 

undefined
Polisen Klas Petersson är positiv till ungdomsgården. Här skapar man samhörigheten på ungdomsgården istället för att skapa samhörighet i kriminella gäng.
undefined
Poliserna Klas Petersson och Tobias Lundberg kommer ofta förbi ungdomsgården för att skapa en relation till ungdomarna och för att visa att polisen är en del av samhället.

Bland ungdomarna är åsikterna om att gården har öppnat enbart positiva, men flera av ungdomarna tycker att gården borde vara öppen oftare och att den borde öppna tidigare på kvällen, samt att den borde vara öppen även på söndagar och kanske någon kväll i veckan.

– Det känns bra och trevligt. Innan de öppnade hade man inget att göra, säger Axel Lundgren och får medhåll av kompisen Malte Rönnlund.

undefined
Saga Lindström och Saga Häggkvist tycker det är bra att de kan vara på ungdomsgården istället för att ha tråkigt på stan.
undefined
Många ungdomar besöker den nyöppnade ungdomsgården, men önskar samtidigt längre öppettider och fler kvällar.
undefined
En flicka tittar på Tiktok på instruktioner om hur man lägger upp maskor till en stickning.
undefined
Ett schackspel kan trigga explosiva känslor, men rivalerna försäkrar att allt var lugnt och återförenas i ett skratt och ett handslag innan de lämnar lokalen.

I en soffa precis innanför dörren sitter kompisarna Saga Lindström och Saga Häggkvist. De tycker att det är bra att ungdomsgården öppnat så att man har någonstans att samlas.

– Det händer ju inte så mycket i Piteå så då är det bra att ha nånstans att samlas. Annars går vi väl runt på stan och shoppar och gör av med pengar. Studiebidraget är för lågt. Man måste köpa kläder, schampo och smink. Det är ju jättedyrt och har man inte råd att shoppa så har man inget att göra, säger Saga Lindström och fortsätter.

– På sommaren kan man vara ute, men ingen är ju ute på stan när det är snö och kallt. Här kan man träffa och snacka med folk, höra vad som är nytt. Man kan gå ut och komma tillbaka när man vill, det finns mat om man är hungrig och det är billigt, det är najs. 

Saga Häggkvist instämmer, men tillägger att hon saknar ett biljardbord.

undefined
Utanför ungdomsgården står en del av ungdomarna och pratar mellan sina Epor.
undefined
A-traktorungdomarna, William Långström, Anton Nilsson, Lukas Edvinsson, Narek Hakobyan, Axel Lundgren, Charlie Sandström, Robin Forsberg, Mert King, Gee King, ställde upp sig för en samlad bild.

Utanför dörren står samma killgäng som nyss försvann ut efter avslutat schackparti. De står och pratar mellan sina A-traktorer. 

– Epa är fränt. Det är enkelt att ta sig.                                                                                                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!