Målle satte publikrekord med sin "pop-religion"

PUBLIKREKORD. Chockpastorn, självmordsprästen, kavajprästen och Pop-Målle. Det fanns många beteckningar på de religiösa förkunnare som på 1960-och 1970-talen drog fram på sina korståg i bönhus och i tältmöten runt om i landet och samlade fulla hus, och som även "drabbade" Pitebygden.

Piteå2007-07-13 00:00
För olika samfund var de här åren en tid av ljusa minnen, då stora skaror kom för att lyssna till de som talade ett Guds ord. 1 000-tals besökare noterades i bänkarna. Även om budskapet är detsamma tycks inte ärendet längre locka lika många och några publikrekord rikare blir det inte. Då spelar det ingen roll hur budskapet förpackas. Det hör inte längre till vanligheten att folk tvingas vända i dörren på grund av att det är fullsatt.

Klirr i kassan

Det är många som fortfarande minns verkligheten när många av den tidens förkunnare steg fram och talade om vägen till himlen. Folk köade och trängdes för att få del av de "eldiga" predikanternas budskap. Spaltmeter skrevs i tidningarna om deras besök. Inte minst när de gjorde nedslag i Pitebygden.

Nyligen berättades i ett tv-program om en av dessa förkunnare, vilken fångade upp tusentals personer vid sina möten, nämligen Målle Lindberg. "Cirkus-Målle" gjorde ett rejält avtryck i Pitebygden och satte publikrekord på Öholma nöjesplats i Bergsviken en augustikväll 1964. Där "Pop-Målle" Lindberg, omgiven av Jannes orkester och The Djiipers, lockade en hel bygd. Den karismatiske predikanten drog 1 200 personer som betalade 5 kronor styck i entre för att se predikanten i aktion. Publikrekord satte för övrigt Lindberg vart han än drog fram i försöken att leda sina lärjungar på den rätta vägen. "Cirkus Målle" startade i Målilla i Småland och matchades stort pr-mässigt.

Klirr i kassan

Det berättas att Målle Lindberg, eller Uno som han egentligen heter i förnamn, under åtta månader 1964 omsatte 1,5 miljoner kronor. Det blev mycket klirr i kassan vilket gjorde det möjligt för honom att i en ny Mercedes ge sig iväg mot nya arenor och nya inkomster. Hela Lindbergs religiösa verksamhet blev under en tid en stor affär.

Målles religion började inom pingströrelsen. Han hamnade sedan i Maranata varifrån han åkte ut och sedan körde eget frälsningsarbete. Maranata tyckte att Lindberg var för djärv för deras religion genom att ta inträde.

- Men är det ohederligare än att komma smygande med kollekthåven i bänkraderna, var då kommentaren från Smålänningarnas egen Billy Graham.

Fullt vid tältmöten

Norges Billy Graham på den tiden var pastor John Olav Larsen. Han fanns också i Pitebygden och medverkade vid tältmöten i Hortlax. Med sin lätt otvungna stil samlade han massor med folk. I Hortlax samlade var det vid EFS tältmöten under en vecka fullsatt alla kvällar han medverkade. Cirka 1 200 personer. Hemma i Oslo samlade Larsen 12 000 personer varje kväll.

Inte lika stor hysteri, men dock fullsatt, var det när "självmordspastorn" Erik Bernspång förkunnade på möten. "Kavajprästen" Gunnar Olen, Karlskrona, gjorde honom sällskap i popularitet.

- Eftersom vi skall göra sällskap i evigheten är det lika gott att bekanta sig på jorden, sade den riksbekante Olen, som fick sitt namn för att han speciellt gillade kavaj.

"Chockprästen" Erik Grönlund fanns med i de ständiga debatterna kring den svenska kyrkan och dess ställning i samhället. Grönlund var en tid präst i Älvsbyn. Det var han som gjorde en modern översättning av evangeliet med titeln "Vi vann säger Markus" vilken vållade storm och som efter sin utgåva fick epitetet "chockpastorn". Många ville lyssna på denne revolutionär.

Slog ner som en bomb

En annan folkkär person som fanns i det religiösa "nöjesetablissemanget" var Anna Öst, som engagerade sig i det arbete som Lewi Petrus Filantropiska stiftelse företrädde.

När hon beslutade sig för att lämna nöjesvärlden slog det ner som en bomb, helst när man fick veta att hon blivit omvänd. Sedan kuskade hon, tillsammans med två av sina bröder runt från plats till plats för att sprida budskapet och där lokalerna inte ville räcka till för publiken. När hon en sensommardag kom till Piteå och framträdde vid ett tältmöte på Norrstrandsbadet hade mer än 600 personer mött upp. Anna Öst blev frälst 1971. Frälst för att tjäna pengar ville elakta tungor göra gällande när hon började upptäcka att hon var slut som underhållningsartist, vilket hon dock förnekar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om