Piteås ledning presenterar ny vision för Piteås framtid

I juni klubbade kommunfullmäktige en ny politisk vision för Piteås framtid. Under tisdagen bjöd kommunledningen in till presskonferens för att ge sin bild av framtidens Piteå.

Piteå kommuns framtidsvision för år 2050 är att bli Sveriges bästa plats att bo på. Anton Li Nilsson (C), Patric Lundström (S) samt Kata Nilsson (S) bjöd under tisdagen in till pressträff för att berätta mer om visionen.

Piteå kommuns framtidsvision för år 2050 är att bli Sveriges bästa plats att bo på. Anton Li Nilsson (C), Patric Lundström (S) samt Kata Nilsson (S) bjöd under tisdagen in till pressträff för att berätta mer om visionen.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-09-17 20:30

Nyheten i korthet

  • Piteås politiker har presenterat en ny vision för 2050 med målet att göra Piteå till den bästa platsen i Sverige att bo på.
  • Visionen är uppdelad i fyra områden: attraktivt boende, nöje, företagsutveckling och ökad trygghet. Infrastruktur, skola, kultur och näringsliv framhålls som centrala satsningar.
  • Dialog med medborgare och näringsliv planeras under hösten för att diskutera insatser och utvecklingsprogram för att uppnå visionen.

Piteås politiker har formulerat en ny vision för år 2050 där man vill att Piteå ska bli den bästa platsen i Sverige att bo på. I juni klubbades visionen igenom i kommunfullmäktige och under tisdagen bjöds media in för en genomgång tillsammans med den politiska ledningen.

– Det här är den mest förankrade vision vi någonsin gjort i Piteå kommun. Alla har fått in delar som är viktiga för dem. Näringslivet, äldreboendena, de olika partierna. Vi har velat skapa en brett förankrad vision som ska hålla över tid, säger kommunalrådet Patric Lundström (S).

Kata Nilsson (S) berättar att visionen är kopplad till fyra delområden.

– Visionen är kopplad till fyra områden som alla handlar om att det ska vara enklare. Det ska vara enklare att bo attraktivt. Det ska vara enklare att ha kul. Det ska bli enklare att starta och driva företag. Det ska också bli enklare att känna sig trygg och uppskattad, vilket handlar om brottsförebyggande arbete men också mänskliga rättigheter och demokrati.

På frågan om vad som konkret kommer att behövas för att uppnå visionen framhålls satsningar på infrastruktur, skola, kultur och näringsliv. Anton Li Nilsson säger att man redan påbörjat satsningar inom ramen för det man hoppas uppnå.

– Det här har varit den första budgeten där vi siktar mot visionen. Att vi satsar 158 miljoner på skolan är med Piteås mått mätt enorma investeringar. Vi satsar på stadion, vi satsar på nytt handelsområde, vi satsar på hamnen, vi satsar på tillgängligheten till Backen City, vi satsar på bostäder. Vi är i ett skede där mycket händer, men i dag kan vi inte säga exakt vilka satsningar vi kommer behöva många år i framtiden, säger Anton Li Nilsson.

Patric Lundström framhåller också den nyligen uppkomna debatten kring vattennära lägen i Piteå som en viktig utvecklingsfråga.

– Vid Sörfjärden har vi en järnvägskorridor som just nu förhindrar utveckling. Nu utmanar vi istället på norra sidan, vid Nördfjärden, där vi funderar på vad vi kan göra vid vattnet. Man tittar redan på bostäder men vi frågor oss också om det inte även kan bli exempelvis restauranger, hotell eller bryggeri. Även på Strömlidasidan har vi ett fint vattenläge, men där har vi ett strandskydd. Vi är dock inte främmande för att utmana strandskyddslagstiftningen. Vi tycker att vi behöver de här vattennära lägena.

Hur går en utmanande offentlig ekonomi ihop med att växa på det sätt visionen målar upp?

– I dag går 75 procent av våra skatteintäkter till barn- och utbildningsnämnden och socialförvaltningen. Det är en stor del. Det handlar om en miljard kronor. Vi behöver bli fler Piteåbor för att klara det välfärdsuppdraget. Annars måste vi nagga i verksamheten, säger Patric Lundström.

Samtidigt vill ni satsa för att få fler att flytta hit. Hur löser man det? Kan man exempelvis låna sig ur en sådan situation?

– Vi har sagt att vi kommer att låna för investeringar men däremot inte för drift. Man har i Piteå länge haft en policy där man inte velat låna för investeringar, vilket gjort att vi skjutit nödvändiga investeringar framför oss. Det är en utmaning och vi är beredda att använda lån för att satsa, säger Patric Lundström.

Nu väntar vidare dialog med medborgare och näringsliv i hur man ska gå vidare.

– Under hösten går vi ut i en dialog kring vilka insatser och utvecklingsprogram vi ska ha för att nå visionen på lång sikt, säger Anton Li Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!