Målet - ett samhälle för alla
Trappor, vassa trottoarkanter och tunga dörrar. Som rullstolsburen möter Pitebon Cecilia/Devin Lind, 32, många hinder under en tur på stan. I går deltog hon i ett seminarium kring fysisk tillgänglighet för funktionshindrade.
Christina Nyberg, utbildad tillgänglighetskonsult, berättade bland annat om Skellefteå kommuns projekt Enkelt avhjälpta hinder. Där har man bland annat skickat ut information till fastighetsägare om tillgänglighet för funktionshindrade.
Foto: Robert Lundberg
Hon bor i en lägenhet i centrum. Porten till huset låses nattetid och för att komma in måste Cecilia/Devin Lind låsa upp med nyckel och samtidigt trycka på dörröppnaren. Ett konststycke, enligt henne själv.
Stängda butiker
Cecilia/Devin Lind är född med ryggmärgsbråck och använder rullstol för att ta sig fram. Men många butiker och matställen i stan är stängda för henne.
- Det finns många ställen som till exempel inte har en dörröppnare, säger hon.
Vissa butiker har två plan men ingen hiss.
- Det är en ingång från gatan och så är det en trappa inne i butiken. Det finns många mindre affärer som fortfarande inte är anpassade för funktionshindrade, säger Cecilia/Devin Lind.
Även den nya Gallerian lämnar en del att önska.
- Det finns bara en hiss och den är väldigt smal, säger Cecilia/Devin Lind.
Cecilia/Devin Lind är vice ordförande i NHR, Neurologiskt handikappades riksförbund, i Piteå. När hon stöter på någon tillgänglighetsmiss påtalar hon det alltid för butiksinnehavare eller fastighetsägare. Vid gårdagens seminarium fick Cecilia/Devin Lind bland annat klarhet i att det är fastighetsägaren som har ansvaret för att lokalerna ska vara tillgängliga för alla.
Ett 60-tal representanter för kommuner och handikapporganisationer i Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Luleå och Piteå, deltog i seminariet i Piteå stadshus under måndagseftermiddagen. Föreläsare var arkitekten Mai Almén från Lund, och Skelleftebon Christina Nyberg, utbildad tillgänglighetskonsult. Föreläsningarna kom bland annat att handla om bygglagstiftning och om olika lösningar vid ny- och ombyggnationer.
För arrangemanget stod Röda korsets byrå mot diskriminering. I veckan driver byrån en nationell kampanj för att lyfta frågan om tillgänglighet för alla.
- Är man gående, seende, hörande och så vidare, så ser man inte alltid den otillgänglighet som finns. Därför kan en sådan här utbildning bidra till att öppna ögonen hos många, säger Ulrica Åström, Röda korset.
Röda korsets byrå mot diskriminering
ger råd och stöd till den som har utsatts eller utsätts för diskriminering på grund av etnicitet, religion, kön, funktionshinder eller sexuell läggning.
ger kostnadsfri information och utbildningar om de rättigheter och skyldigheter som finns inom detta område. Syftet är att stödja myndigheter, företag, organisationer och enskilda i arbetet med att förebygga diskriminering.
finns i Östersund, Sundsvall, Luleå och på Gotland.
Källa: Röda korset
ger kostnadsfri information och utbildningar om de rättigheter och skyldigheter som finns inom detta område. Syftet är att stödja myndigheter, företag, organisationer och enskilda i arbetet med att förebygga diskriminering.
finns i Östersund, Sundsvall, Luleå och på Gotland.
Källa: Röda korset
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!