Målet är lägre sjuktal

Kritiken mot försäkringskassan har varit hård och det slutade med att generaldirektören Ann-Marie Begler fick sparken av regeringen. Samma regering som 2015 gav direktiv om ett sjuktal på 9,0 dagar.

Ingrid Nilsson, områdeschef i länet, och Maria Hemström-Hemmingsson, tf generaldirektör, säger att sjukfrånvaron är fortsatt hög och att det ställer stora krav på FK och många andra aktörer.

Ingrid Nilsson, områdeschef i länet, och Maria Hemström-Hemmingsson, tf generaldirektör, säger att sjukfrånvaron är fortsatt hög och att det ställer stora krav på FK och många andra aktörer.

Foto: torbjörn carlsson

Piteå2018-06-12 18:10

Nu har Maria Hemström-Hemmingsson utsetts till tillförordnad generaldirektör för försäkringskassan. Målsättningen är att bibehålla en låg och stabil nivå. Helst sänka den ytterligare från dagens 9,9 dagar. På tisdagen besökte hon Piteå för att prata med personal och arbetsgivare.

Har försäkringskassan blivit för hård i sina bedömningar?

–  Det är ändå 97 procent som får rätt och efter 180 dagar är det fortfarande 94,2 procent som får behålla sin sjukpenning, säger Maria Hemström-Hemmingsson.

Kritiken mot försäkringskassan kommer från många håll. Arbetsförmedlingen riktade i mars 2018 skarp kritik mot försäkringskassans tuffa bedömningar särskilt efter 180 dagar då den som är för sjuk för sitt ordinarie jobb kan anmodas söka ”normalt förekommande arbeten”.

Detta trots att försäkringskassans egna jurister konstaterat att varken lagtext, förarbeten eller praxis ger någon tydlig vägledning om vilka arbeten som kan bedömas vara normalt förekommande på arbetsmarknaden.

– Här finns en otydlighet, men vi väntar på två HD-domar som förhoppningsvis ger klarhet.

Maria Hemström-Hemmingsson är egentligen generaldirektör för IFS (inspektionen för socialförsäkringen). En myndighet som i september 2017 kritiserade FK för stora brister i kontakterna med arbetsgivarna. I bara 20 procent av de granskade fallen hade en kontakt via mail eller telefon tagits med arbetsgivaren. I 40 procent av fallen hade ingen kontakt tagits med arbetsgivaren och i bara hälften av akterna fanns ett intyg från arbetsgivaren.

–  Alla måste ta ett ansvar för att undvika att människor faller mellan stolarna, men försäkringskassans uppdrag är inte att ge stöd eller rehabåtgärder åt enskilda individer utan att samordna stödet från andra aktörer.

Den 1 juli skärps för övrigt kraven på arbetsgivarna att ha skriftliga planer för hur sjukskrivna ska kunna återgå i arbete.

Alldeles nyligen kom en ny rapport från IFS som visar att andelen personer som fått sin sjukpenning indragen har fyrdubblats sedan 2014. Rapporten visar också att avslagen är särskilt höga i norr.

– Siffrorna är korrekta, men det saknas en analys. Av den anledningen tycker jag att det är fel att tala om rättsosäkerhet. Att avslagen är högre i Norrbotten har kanske att göra med att våra bedömningar har varit lite ”snällare” här tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!