– Vi har nyligen fått redovisningen och har nu siffror för såväl kökssvinn som serveringssvinn och tallrikssvinn. Det ger oss ett bra underlag att gå vidare med. Vi har redan ett mål att svinnet ska halveras till 2030, säger Marita Björkman Forsman (S), ordförande för kost- och servicenämnden.
Majvor Sjölund vill veta vad det stora svinnet (2,7 ton i veckan) kostar?
– Vi ska göra en ny mätning i vår, men självklart vill vi också omvandla det till siffror.
Kommentarerna till den tidigare artikeln om matsvinn är många och ofta arga på Facebook?
– Matsvinn är inte bra, men det är tråkigt att så många angriper produktionen eller påstår att maten är dålig. Eller än värre angriper barnen. Det är faktiskt ganska få barn som klagar på maten, säger Björkman.
Hur ser du på kritiken mot storkök och cook and chill?
– Vi erbjuder tre rätter varje dag. En varmrätt, en soppa och en vegetarisk plus salladsbord. Dessutom är faktiskt matsvinnet störst när det är god mat. Det talar lite emot att storköksmaten är så dålig.
Det är svårt att objektivt mäta hur god maten är och enligt Marita Björkman Forsman är avvikelserna inte så många.
– Det är ganska nytt för skolan, men vi går igenom dem varje kvartal. Är det så att skolor struntar i att skicka in avvikelser så måste vi få en ändring på det.
De enheter som fortfarande tillverkar maten själva har generellt lägre svinn?
– I den bästa av världar skulle all mat lagas så nära ätaren som möjligt, men alla enheter klarar inte Livsmedelsverkets krav. Samtidigt har vi inga äldre likvärdiga mätningar att jämföra med. Vi vet inte om det slängdes mer mat för tio år sedan och tvånget att äta upp som fanns när jag var barn vill vi inte ha tillbaka.
– Nu har vi satsat stora pengar på storkök och skrivit ett tioårigt avtal med Luleå. Det måste vi utgå från, säger Marita Björkman Forsman.
Majvor Sjölund vill att matsvinnet även ska mätas inom äldreomsorgen?
– Det har jag ingenting emot, men då krävs att socialtjänsten hjälper till med den saken. Man ska komma ihåg att maten till våra boenden inte är cook and chill, utan serveras varm och det är omsorgspersonalen som sköter serveringen till de äldre. Det är också en anledning till att kostnaden är högre.
– Kostnaden skulle vara lägre om de fick kyld mat. Så är det med maten till hemtjänstens brukare och den mat som skickas till Luleå, säger Marita Björkman Forsman.