Målen uppnådda med Solander Symposium

MÖTESPLATS. De två stora målen var att visa vad som sker i Piteå och öka kunskapen.- Båda uppfyllde vi med råge, säger Robert Bergman, projektledare för Solander Symposium.

Piteå2007-03-31 00:00
De kom från Kanada, USA, Storbritannien, Holland, Belgien och många, många andra ställen. Då syftar vi på deltagarna vid Solander Symposium som arrangerades i Piteå under onsdagen och torsdagen.

I dagarna två diskuterade vetenskapsmän, forskare, tekniker, kemister, ingenjörer, tjänstemän, visionärer, myndighetspersoner, bankfolk med flera, klimatförändringarna och möjligheterna att göra miljövänliga produkter ur skogsråvara.

Likaså hur man förvandlar skogsindustrierna till bioraffinaderier.

Klart för nästa år

Enligt uppgifter till PT var de flesta överens om att det varit två givande dagar.

- Alla verkade nöjda och glada, säger Bergman, som tillsammans med bland andra Rikard Gebart, vd ETC, redan bestämt datum, den 2-3 april, för symposiet nästa år.

- Men då kör vi ett litet mindre arrangemang med färre deltagare och fokuserar på vissa specifika frågor, avslöjar Bergman.

2009 är dock tanken att symposiet ska bli större igen.

- Vi varvar större och mindre sammankomster vartannat år.

Första gången

En av de utländska deltagarna undrade varför Piteå bara satsat på inbjudna gäster.

- Han hävdade att om vi kört med öppen anmälning så skulle minst tusen personer från hela världen ha kommit hit till symposiet. Men vi kände en trygghet med att börja i den här formen. Det är trots allt första gången. Det viktiga var att vi fick ett bra innehåll, tycker Bergman.

En av de medverkande var Philippe Schild, som arbetar vid EU:s research European Commission med finansiering för projekt av förnyelsebara energikällor. De har hundratals miljarder kronor att fördela.

- Vi är öppna för alla ideer. En sak som vi hoppas på är att biomassa kan användas maximalt i framtiden, bland annat för tillverkning av gröna bränslen.

Expertpanel

Symposiet i Piteå fann han mycket intressant.

- Att mycket och värdefullt tänkande förekommer har jag fått bekräftat. Kanske för att många projekt befinner sig på ett innovativt stadium.

Försöken med svartlutsförgasning, som pågår i Piteå, tycker Schild också är spännande.

- Ett väldigt intressant projekt som tar till vara på resurserna från redan befintlig industri för att utveckla ny teknik och nya produkter.

Vilka projekt som får pengar ur EU:s sjunde ramprogram avgörs av en expertpanel.

- De värderar förslagen. De bästa får bidrag.

Årets ansökningar ska vara inlämnade före den 3 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om