Mäklarna har fullt upp

Mäklarna i Piteå jobbar för högtryck just nu. Många vill hinna köpa en stuga före semestern.– Vi har nästan sålt dubbelt så många fritidshus jämfört med förra året samma period, säger Marie Sandström, mäklare.

PITEÅ2015-07-05 20:05

Flera budgivningar på fritidshus har skenat iväg ordentligt i år. Enligt slutpriser på Booli och Hemnet har priset ökat med så mycket som femtio procent eller mer under budgivningen på flera hus. En budgivning gick upp 169 procent.

Stefan Bergstedt på Fastighetsbyrån sålde nyligen ett hus för 74 procent mer än utgångspriset, nåt han aldrig hade kunnat förutse.

– Jag gjorde en värdering, säljarna var nöjda, och ändå så steg priset så mycket, säger han.

Låga räntor påverkar, tror mäklarna. Förra årets kanonsommar även ha väckt mångas längtan efter stuga, tror de.

– Vi sålde mycket redan på sensommaren förra året, säger Marie Sandström på Svensk Fastighetsförmedling..

Men allt säljs inte med en gång. Ett tjugotal hus har legat ute till försäljning mer än 40 dagar, enligt annonssajterna.

Havsläge populärt

En fint läge vid vattnet är liksom tidigare ett hyfsat säkert kort för att ett hus ska bli populärt. Havsutsikt gillas mest, varför Fårön, Nötön, Renön, Guldkusten, Klubben, Slammermora och Pitsund är populära områden.

Mer än hälften av de som köper fritidshus i Piteå är från kommunen, men många av spekulanterna är från Malmfälten och Luleå.

– Piteå är ju känt som en fin sommarstad, säger Marie Sandström.

Norrmännens intresse för Piteå har dock svalnat.

– De lyser nästan med sin frånvaro numera, säger Stefan Bergstedt.

martina.nyhlin@pt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om