Jonas Nilsson Fastighetsförmedling är verksam i Norrbotten och bjuder ut objekt även i Piteå. Bland annat en villa på Löparstigen i Munksund. På bilder som är tagna med en drönare syns villan, grannhusen och även hela kvarteret.
Enligt den dom som Högsta förvaltningsdomstolen fattade i höstas är inte detta tillåtet enligt nuvarande kameraövervakningslag.
– Vi har resonerat som så att vi fokuserar på privat tomtmark. Den aktuella villaägaren har gett sitt tillstånd och då anser vi att det är okej. Vi fotograferar inte allmän plats, säger Jonas Nilsson.
Även grannhusen och hela kvarteret syns ju på vissa bilder?
– Ja, men inte heller där har allmänheten tillträde. Vi redigerar dessutom bilderna i efterhand och ser till att det inte finns några människor med.
Men ni saknar tillstånd?
– Ja, men vi anser inte att vi övervakar någon. Vi filmar hus som ska säljas. Vi jobbar med privat mark och har anpassat oss efter lagen, säger Jonas Nilsson.
Det resonemanget håller inte enligt den gällande lagstiftningen och faktum är att Jonas Nilsson sökt tillstånd, men fått avslag av länsstyrelsen. Ett beslut som Nilsson överklagade till förvaltningsrätten, men det blev nobben även där. Själv anser Nilsson trots avslagen att läget är oklart om vad som är tillåtet eller inte.
– Det som vi gör idag berör privat miljö och där får man enligt kameraövervakningslagen filma och fotografera utan tillstånd. Det fortsätter vi med fram till den 1 augusti då lagen ska ändras, säger Jonas Nilsson.
Även Fastighetsbyrån i Piteå har tillgång till drönare, men den har förblivit oanvänd sedan i höstas.
– Vi är ett rikstäckande företag och följer de regler och lagar som gäller. Det är uppenbart att vi tolkar lagen på ett annat sätt än vad Jonas Nilsson gör, säger mäklaren Stefan Bergstedt.
Fastighetsbyrån väljer att invänta den planerade lagändringen.
Högsta förvaltningsrättens dom i höstas har skakat om den växande drönarbranschen och protesterna har självklart nått politikerna. Ett lagförslag är ute på remiss och regeringen föreslår att ny lagstiftning ska träda i kraft den 1 augusti 2017. Tanken är att gynna privata företag genom enklare regler. I korthet innebär det att kravet på tillstånd inte ska gälla företag och privatpersoner, men att enskildas personliga integritet ska skyddas av reglerna i personuppgiftslagen.