Majoriteten i fullmäktige har hög närvaro

Det är halvtid i mandatperioden 2010-2014. En tredjedel av de ordinarie ledamöterna i kommunfullmäktige i Piteå har varit med på alla sammanträden sedan valet.

Piteå2012-08-06 08:31

I oktober har halva mandatperioden gått sedan valet hösten 2010. Ledamöterna som tog plats i kommunens högsta beslutande organ sedan rösterna räknats har kallats till 14 sammanträden. PT har gått igenom närvarolistorna från och med det första mötet. De visar att 33 procent av ledamöterna varit på plats varenda gång.
I det här sammanhanget som i många andra är det en sanning med modifikation att exemplifiera i siffror och procent. Kommunfullmäktige är inte en statisk församling. Sedan hösten 2010 har minst åtta ledamöter valt att kliva av arbetet, och ersättare har tagit vid. En del av dem som lämnat hade relativt hög frånvaro. Andra hade det inte. Det är stor skillnad i antal ledamöter i partierna. Därför är det svårt att till exempel presentera jämförelser mellan dem. 
Folkvalda
I de allra flesta fall finns ersättare när någon ordinarie ledamot är borta.
– Ledamöterna är duktiga på att tala om när de inte kan vara med, säger kommunsekreteraren Johan Forssell som har på sin lott att ringa in vikarier.
– En del säger till månader i förväg. Det ska de ha en eloge för. Tack vare det blir det lättare att få in ersättare. Och de gör allt de kan för att komma loss.
Det är själva ledamöterna som utgör kommunfullmäktige. I Piteå är de 51 stycken. Varje ledamot är invald utifrån partiernas vallistor och personkryss. Därför är den enskildas medverkan viktig.
– Det här är det enda forum i kommunpolitiken där de som sitter med och styr är valda av folket, säger Lars-Olof Pettersson, S, kommunfullmäktiges ordförande.
Ett vanligt påstående är att kommunfullmäktige är ett spel för galleriet och att besluten redan är fattade. Det vill Pettersson inte hålla med om.
– Däremot är ärendena väldigt väl förberedda. Men det kommer ofta förslag till ändringar som går igenom.
60 procent 
Förutom den mest trogna tredjedelen ledamöter har ytterligare 27 procent, 14 stycken, varit på plats vid 13 av 14 möten, eller bara varit frånvarande en stund från något av mötena. Det betyder att drygt 60 procent av de folkvalda har en hög närvarofrekvens.
Nio personer har varit borta två gånger. Resterande del av fullmäktige, ungefär en femtedel, har varierande mängd frånvaro. De flesta har varit borta vid tre tillfällen. De som toppar frånvaroligan har varit borta 11 respektive 9 gånger. I båda fallen handlar det om sjukdom.
Förra gången PT kollade närvaron vid sammanträdena var i augusti 2010, precis innan valet. Då visade siffrorna en annan bild. Betydligt fler hade varit borta från mer än hälften av de möten de kallats till.
– Vi har haft ledamöter som varit borta en längre tid. Det har ofta berott på att de bytt jobb, har studerat eller varit sjuka. Men det är snarare bra att de inte är på plats om de inte har möjlighet att engagera sig, säger Lars-Olof Pettersson.
Fotnot: I sammanställningen deltar de politiker som varit ledamöter under hela perioden från 1 november 2010 till dags dato.

FAKTA Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige samlas åtta gånger per år. Vid sammanträdena fattas beslut om de verksamheter som ligger inom kommunens område, som skola, omsorg, stadsplanering, kommunens budget och så vidare. Innan ett ärende hamnar i fullmäktige har det avhandlats i kommunstyrelsen (KS) där representanter från partierna sitter, fördelade efter mandat. KS förbereds i sin tur av KS arbetsutskott (KS AU), där sju representanter sitter. Mellan 2010 och 2014 sitter fem socialdemokrater, en moderat och en centerpartist i KS AU.
Både fullmäktige, KS och KS AU har särskilt utsedda ersättare som ska rycka in när någon är borta.
Den absoluta majoriteten i kommunfullmäktige är fritidspolitiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om