Det är tydligt att gastric bypass blir ett allt vanligare alternativ för överviktiga.
- Antalet patienter ökar hela tiden, i dag gör vi cirka 300 operationer varje år, säger Elsa Lethonen, vårdchef vid Sunderby sjukhus.
Lethonen tror att anledningen till den kraftiga ökningen är att folk bli mer medvetna om operation som alternativ.
- De inser att det går att välja den här vägen, säger Elsa Lethonen.
Ökad personalstyrka
För att kunna svara på den ökade efterfrågan på gastric bypass-operationer har Sunderby sjukhus behövt utbilda personal speciellt för ändamålet. Två kirurger har fått specialiserat sig och flera sköterskor har utbildats.
- Vi har bland annat fått ändra personalstyrkan för att kunna övervaka patienterna efter operationerna eftersom det är viktigt att de övervakas 24 timmar efter ingreppet, säger Elsa Lethonen.
Målet är att kunna operera patienterna inom 60 dagar efter anmälan, men om sjukhuset inte kunnat erbjuda operation efter 90 dagar, får patienten en valfrihetsremiss. Det är då möjligt att välja ett annat sjukhus med kortare väntetid.
Villkor för operation
Trots det höga patientantalet så är det inte alla som får göra ingreppet.
- Det krävs ett BMI på över 35 för att få göra operationen, och andra viktminskningsförsök ska ha gjorts innan, säger Elsa Lethonen.
Operationerna handlar om att skära av 75 procent av magsäcken, vilket innebär att patienten behöver förändra sina matvanor radikalt efter ingreppet - äta ofta men lite. Operationer där patienten har diabetes prioriteras före i kön.