Magnus Wikman ny vd för biodieselföretag

NÄRINGSLIV. Det planerade, privata biodieselföretaget på Haraholmen SunPine AB, rycker närmare. Enligt bolagets nye vd, Magnus Wikman kan verksamheten dra igång till hösten med 20-talet nya jobb som följd.

Piteå2007-06-14 00:00
I olika artiklar har PT berättat om företaget Kiram AB som vill bygga en stor fabrik för tillverkning av Biodiesel på Haraholmen i Piteå.

Projektet fortskrider och nu väntar ansvariga i princip bara på klartecken från miljödomstolen.

Delat uppdrag

- Det stämmer, säger Magnus Wikman som är ny vd för bolaget.

Wikman kommer att dela vd-uppdraget med sin nuvarande tjänst som näringslivsutvecklare vid Piteå kommuns tillväxtkontor.

Han ser inga problem med att ha både ett kommunalt och privat uppdrag.

- En förutsättning har hela tiden varit att min chef kunnat förankra det här kommunalt och fått klartecken. Sen tror jag det blir lite av en win-win-situation, säger Magnus Wikman.

- I mitt kommunala uppdrag arbetar jag till stor del med den här typen av frågor. Jag tror att jag får unika kunskaper med mig från vd-jobbet till mitt kommunala uppdrag.

Först

När det gäller biobränsleanläggningen i sig, kan den sägas vara annorlunda. Den blir den första av sitt slag i världen. Investeringen beräknas till 300 miljoner kronor och produktionen kommer att ge 25 nya jobb.

- Just nu återstår en mindre del när det gäller finansieringen, men våra planer är att kunna dra igång under hösten, säger Wikman.

Parallellt med finansieringslösningar och arbete med att svara upp till miljökraven, pågår även förhandlingar med kunder i form av bensinbolag.

Magnus Wikman berättar att utifrån EU:s miljömål som säger att inom en viss period ska allt bränsle till 5,75 procent bestå av biobränsle.

- Här har det uppstått en form av tävlan mellan tillverkare att nå så hög grad som möjligt av biobränsle. OKQ8 har exempelvis slutit avtal med en finsk tillverkare där biobränslet utgör 20 procent, säger han.

Från industrin

När det gäller den planerade biobränslefabriken på Haraholmen planeras produktionen uppgå till cirka 100 000 ton, eller 100 miljoner liter, per år.

Tillverkningsprocessen är helt ny för tillverkning av biodiesel. Motsvarighet finns inte någon annanstans i världen.

Råvarorna hämtas från massaindustrin i form av tallolja, palmfettsyra, fettsyror med vegetabiliskt ursprung och metanol.

Det färdiga miljövänliga drivmedlet kommer att kallas talldiesel.

Tillverkningsmetoden innebär att det inte handlar om konkurrens med pappersbruken om skogen. Biobränsleföretaget köper istället en restprodukt. Något som förstås tilltalar massaindustrins företrädare.

Klarläggande

När det gäller miljön vid anläggningen vill Magnus Wikman gärna göra ett klarläggande.

- Jag vet att det funnits en viss oro för förorenade utsläpp i Kartviken. Den oron behöver inte finnas längre eftersom vi kommer att skapa en egen anläggning som tar hand om sådant vatten, säger han.

Driftstarten för fabriken är tidigare satt till 2008. Den planen gäller fortfarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!