Peter Holmström är driftchef vid Securitas i Pite älvdal. Han har öppnat Pitsundsbron hundratals, ja kanske till och med tusentals gånger, under åren 2001–2023. Först som anställd vid NVS, Norrlands vakt och service, därefter som ägare under åren 2014–2021 och numera – och lite mer sällan – som anställd driftchef vid Securitas.
Nu är ju det här med att öppna bron för lastfartyg eller segelbåtar som ska uppströms eller nedströms Piteälven ingen heltidssysselsättning utan ett av många uppdrag för en Securitasanställd – och ibland får även chefen rycka ut.
– Vi har cirka 60 anställda i Pite älvdal och väktarna gör allt från trygghetsronder på boenden, industrier och på stan till att åka på larm, göra parkeringsövervakning, tillsyn av fastigheter och företag, sköta fastighetsjourer och förtöja båtar i Piteå hamn, berättar han.
Broar och brounderhåll är Trafikverkets ansvar men just öppnandet lejs ut på entreprenad, i det här fallet på Svevia som i sin tur lejer in vaktbolaget Securitas som i och med uppköpet av NVS även ärvde uppdraget att sköta broöppningarna.
Och det är faktiskt ganska ofta som bron måste öppnas. En vanlig vecka under sommaren kan det ske fem–tio gånger, ibland flera gånger om dagen.
– Det är broöppningar året om, flest förstås på sommaren då semesterfolket och segelbåtarna också ska passera, men fraktfartygen till industrin kommer ju även vintertid. Vi har mellan 1 och 30 öppningar varje månad året om, berättar Securitaschefen.
Och varje gång bron ska öppnas så kommer han, herr Broöppnare, inte bara för att öppna bron utan också för att se till att säkerhetsaspekterna följs. Värsta tänkbara mardröm vore ju om någon hunnit ge sig ut på bron då den öppnas och därmed kom till skada.
Broöppningar sker faktiskt oftast på distans med hjälp av modern teknik, men i Pitsund lever det manuella hantverket kvar. Mest för att den stora investering som skulle krävas för att kunna öppna på avstånd och utan personell närvaro inte motiveras av antalet öppningar.
Driftchefen Peter Holmström är alltså dagens, eller snarare kvällens, herr Broöppnare. Vi träffar honom vid brofästet vid halv sex-tiden en eftermiddag då något så ovanligt som en kvällsöppning i mörker ska göras.
– Av säkerhetsskäl görs inga öppningar och passager i mörker för lotsfartyg men den här pråmen har inte lotsplikt, säger Holmström.
Pråmen han talar om är den berömda pråm med kran som byggdes 1957, var med och tog upp vraket av regalskeppet Vasa 1961 och som nu anlände för att ta Munksund 5 upp till ytan igen.
Ekipaget är stort, väldigt stort. Själva pråmen 16 gånger 50 meter och kranen 20 meter hög.
– Ja, det är nog bland det högsta ekipage som passerat här, och med 16 meters bredd är det inte mycket att spela på i själva broöppningen heller, hålet är nånstans 20–25 meter brett, konstaterar Peter Holmström.
Och passagen gick förstås bra, däremot tog det betydligt längre tid än "normala" broöppningar och bilköerna hann växa till sig.
– Ja, pråmen kan köras i sju knop men när han passerade armarna och jag påbörjade öppnandet gick han ner till 3,5 knop, säger Holmström, som följer framfarten via en app i telefonen.
Under passagen hade herr Broöppnare även kontakt med befälhavaren via radio, säkerheten är ju A och O.