Madalina, 7, får inte börja skolan

Rumänska Madalina, 7, har bott i Sverige med sin mormor och morfar i snart två år. Men eftersom hon saknar en officiell vårdnadshavare får hon inte börja skolan.

Skriva. Madalina kan skriva sitt eget namn med versaler. Hon önskar att hon skulle få börja skolan så att hon fick lära sig läsa och skriva.

Skriva. Madalina kan skriva sitt eget namn med versaler. Hon önskar att hon skulle få börja skolan så att hon fick lära sig läsa och skriva.

Foto: Frida Heikki

PITEÅ2016-08-15 05:00

Madalina bor i en lägenhet i Norrfjärden tillsammans med sin mormor och morfar. Hennes mamma var bara 14 år när hon föddes och därför bestämde sig hennes mormor för att ta hand om Madalina. Mamman bor numera i Tyskland och vill inte kännas vid sin dotter. Madalina längtar efter att få börja skolan. Men eftersom hon saknar en tillförordnad vårdnadshavare i Sverige finns det ingen som kan skriva in henne i skolan.

Pitebon Karin Sandlund har kontakt med familjen och försöker hjälpa dem så gott hon kan med myndighetskontakter och annat. Hon har i en skrivelse till ett antal politiker och tjänstemän i Piteå kommun vädjat om hjälp å Madalinas vägnar.

– Det här är ett brott mot FN:s barnkonvention. Alla barn har rätt till skolgång, jag tycker det är skandal, säger Karin Sandlund.

Hon har även gjort en orosanmälan till socialtjänsten, inte för att flickan far illa hemma, utan för att på den vägen söka hjälp med att få in henne i skolan.

– Vi har varit på socialkontoret ett antal gånger. Socialsekreterare har haft kontakt med den biologiska mamman och hon har avsagt sig vårdnaden, men det gills inte, säger Karin Sandlund.

Den biologiska mamman har även på ett papper skrivit ned att hon överlåter vårdnaden till sin mor, Nicoleta.

– Men det var tydligen inte på den rätta blanketten, så Piteå kommun kunde inte godta det heller, säger Karin Sandlund.

Morföräldrarna har även återvänt till Rumänien i ett försök att överta vårdnaden om flickan via myndigheterna i hemlandet.

– För det första behöver de anlita en advokat i Rumänien i så fall och det skulle de aldrig ha råd med. Sen informerade rumänska myndigheter dem om att de även måste vara bosatta och arbeta i Rumänien för att få överta vårdnaden om flickan, säger Karin Sandlund.

– De får inga jobb i Rumänien, det är ju därför de har tagit sig hit. Och någon bostad har de inte heller där, säger hon.

Karin Sandlund har erbjudit sig att gå in som tillförordnad vårdnadshavare till Madalina, så att hon ska få möjlighet att börja skolan.

– Jag är redan tillförordnad vårdnadshavare åt en liten pojke här i Piteå. Så jag är godkänd av Piteå kommun. Jag vill så gärna kunna hjälpa den här familjen, säger hon.

Mormodern Nicoleta ringer ibland till Karin Sandlund och frågar när Madalina ska få börja skolan.

– Det är jättejobbigt för henne också. Men värst är det för Madalina, det här är en katastrof för ett barn, säger Karin Sandlund.

Riktlinjer för skolgång för EU-medborgare

Om pappan eller mamman i familjen är att betrakta som anställd, studerande, arbetssökande eller egenföretagare så har familjen uppehållsrätt.

Skyldigheten att anordna utbildning inträder formellt när personen anmäler intresse för att delta.

Barn bosatta i Sverige har skolplikt enligt skollagen 7 kap 2 §.

Barn bosatta i Sverige enligt skollagen 29 kap 2 § har inte skolplikt men rätt till utbildning.

Kommunen prövar bosättning och rätt till utbildning.

Ansökan prövas endast om den är undertecknad av vårdnadshavare.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om