Mackdöden slår hårdast mot inlandet
600 mackar har lagts ner i Sverige sedan 2005. Branschorganisationen Svensk bensinhandel räknar med att ytterligare 400 kommer att försvinna innan läget stabiliseras.- Hela landet drabbas, men nedläggningarna slår hårdast mot Norrlands inland, säger organisationens vd Robert Dimmlich.
600 mackar har lagts ner i Sverige de senaste åren, ytterligare 400 kommer att försvinna och nedläggningarna slår hårdast mot Norrlands inland.
Foto: PATRICK SÖRQUIST
Den 1 januari 2005 fanns 3 839 bensinstationer, automatstationer, servicestationer och singelanläggningar i Sverige. Den 1 januari i år fanns det 3 245 stycken, en minskning med 594 stycken.
Tillfällig dispens
Och nedläggningarna fortsätter.
- Om våra prognoser stämmer kommer 800 försäljningsställen att vara nedlagda innan årets slut, och antalet kan vara uppe i närmare tusen nästa år, säger Robert Dimmlich.
Enligt Svensk bensinhandel har nedläggningstakten ökat på grund av den så kallade pumplagen, som föreskriver att alla bensinmackar som säljer mer än 1 000 kubikmeter bränsle från och med den 1 mars i år måste ha en pump för biobränsle.
- Har man tidigare gjort ett litet resultat eller nollresultat och sen plötsligt måste investera nästan 400 000 kronor i en ny pump för etanol, då har man i stort sett inget annat alternativ än att lägga ner, säger Robert Dimmlich.
- Transportstyrelsen har visserligen beviljat närmare 500 stationer dispens, men det är bara att skjuta problemet framåt i tiden eftersom dispensen bara gäller ett år.
Botten snart nådd
Robert Dimmlich räknar dock med att nedläggningsvågen kommer att ebba ut nästa år.
- I grund och botten beror nedläggningarna på att branschen har haft lönsamhetsproblem, det har funnits för många stationer och för dåligt kundunderlag. Men från och med nästa år tror jag att strukturen när det gäller stationsnätet kommer att hålla ända till dess att de förnyelsebara bränslena får en egen marknad i Sverige.
Robert Dimmlich konstaterar att nedläggningarna har drabbat hela landet.
- Men de slår hårdast mot Norrlands inland, eftersom infrastrukturen för drivmedel påverkar hela befolkningen i de regionerna. Där kan man ju få köra 5-10 mil för att tanka. I Skåne är det inte lika kännbart med en macknedläggning.
Investeringsstöd
Förra veckan slog Norrlandsförbundet larm om mackkrisen i inlandet.
- Läget är allvarligt. När hundratals pumpar försvinner på några få år blir det svårt för invånarna att klara sin bränsleförsörjning. Det blir också svårare för besöksnäringen om det är långt mellan pumparna, säger Ewa Back, ordförande i Norrlandsförbundet.
Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor i investeringsstöd för att upprätthålla tillgången på bränsle i glesbygden.
- Det är bra, men vi tror inte att det räcker, säger Ewa Back.
Norrlandsförbundet kräver därför att länsstyrelserna, som fördelar investeringsstödet, kombinerar detta med andra regionalpolitiska medel för att inrätta andra typer av samhällsservice som post och utlämningsställe för apotek.
- I glesbygden fyller mackarna flera funktioner. Att lägga ner dem drabbar inte bara bilister, utan det är ett hot mot hela bygdens överlevnad, säger Ewa Back.
FAKTA Bensinstationer
Antal bemannade och obemannade bensinstationer i Sverige den
1 januari respektive år.
2005: 3 839
2006: 3 816
2007: 3 701
2008: 3 586
2009: 3 245
Källa: Svenska Petroleuminstitutet
1 januari respektive år.
2005: 3 839
2006: 3 816
2007: 3 701
2008: 3 586
2009: 3 245
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!